Начало / Любопитно / 10 декември – Международен ден на правата на човека

10 декември – Международен ден на правата на човека

На 10 декември отбелязваме Международния ден на правата на човека. На тази дата през 1948 година е подписана Всеобщата декларация за правата на човека от Общото събрание на ООН, а две години по-късно 10 декември се превръща и в Международен ден на правата на човека. В нея за първи път на едно място са описани правата, чиито носител е всеки един човек. Декларацията е преведена на 375 езика и диалекта, което я превръща в най-превеждания документ в света.

Потребността от подобен документ, който черно на бяло посочва основните човешки права, най-силно се усеща след разкриването на престъпленията срещу човечеството, извършени по време на Втората световна война. Така в ООН се взема решение да се оформи декларация, в която да бъдат упоменати всички изконни човешки права.

Декларацията не остава и без критика. Някои мюсюлмански държави не са съгласни с всички точки. Техният довод е, че те не са съобразени с особеностите на ислямския начин на живот, а са пречупени през призмата на християнските ценности. През 1990 г. в Кайро мюсюлманските страни, членки на Организация Ислямска Конфедерация, приемат Декларация за човешките права в исляма. Единствената разлика с приетия през 1948 г. документ, е липсата на гаранция за равенство между половете и право на свобода при избор на вероизповеданието.

 

Прочетете също:

Амфитеатър ще бъде изграден в Регионалния исторически музей в Плевен

Амфитеатър с 387 седящи места и места за хора с увреждания ще бъде изграден в ...