Начало / Култура / Книгата-ретроспекция „Слава-памет“ представиха днес в Панорамата

Книгата-ретроспекция „Слава-памет“ представиха днес в Панорамата

Книгата „Слава-памет” представиха официално днес в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Мероприятието се състоя по повод честванията за 10 декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 138-та годишнина от Плевенската епопея. Начало то на презентацията бе поставено от изпълнителите на Русенската опера със сопраното Гиргина Гиргинова. Изпълнения на Бах, Маскани, Шуберт, Цезар Франк и Моцарт огласиха залата на Панорамата. Сред специалните гости, които присъстваха на събитието, бяха кметът на Плевен Георг Спартански, Владимир Гуричев, почетен председател на Българо-руската търговско-промишлена палата в Москва и почетен гражданин на Плевен, със своята съпруга Виолета, делегация от побратимения на Плевен Ростов на Дон, проф. Христо Глушков, писатели, историци, военни и други.

книга Слава-памет

Книгата, която доразвива проекта „Слава-памет”, участвал през 2013 г. в открития творчески конкурс за присъждане на Общоруската историко-литературна премия „Александър Невски”, Руска Федерация, е дело на доц. Милко Аспарухов, директор на Военноисторически музеи – Плевен. За първи път тази вечер бе показана и самата награда, с която проектът „Слава-памет” е отличен с третото място – бронзова фигура на „Свети Благоверни Княз Александър Невски”.

Милко Аспарухов

Доц. Милко Аспарухов подчерта, че проектът и книгата са плод на близо 20-годишен труд, за който той е срещнал помощ от всички служители на Военноисторически музеи – Плевен и общинските институции в града. Книгата запознава читателя с бойните действия на Плевенската епопея 1877 г., със зараждане идеята за мемориализирането й, с изграждането на военноисторическите музеи, тяхната дейност и роля през годините и конкретно в периода след възстановяването им през 1997 г. Изданието съдържа 162 снимки на паметници, мавзолеи, известни изпълнители, забележителности и други обекти от Плевенско. Освен това то е изцяло на български и руски език, като предговорът е написан и на английски език.

книга Слава-памет

С кратка презентация бе показано и част от възстановеното недвижимо културно-историческо наследство от Руско-турската война в Плевенския регион, което е представено и в книгата. Не е случайно, че 238 от всички 450 паметници в страната, посветени на Освобождението на България, се намират в Плевенско, отбеляза доц. Аспарухов. За самата книга той сподели, че тя е една своеобразна ретроспекция, макар че на някой може да му се стори и като доклад. В нея са описани паметниците, свързани с Освобождението на Плевен, както и факти за Стоян Заимов, който има голям принос за изграждането на голяма част от тях.

книга Слава-памет

„Всяко следващо поколение ще се връща към тези събития, за да ги преосмисли. Тази книга ще заеме своето достойно място в българската историография”, заяви от своя страна проф. Христо Глушков при представянето на книгата.

проф. Христо Глушков

„С две думи – слава и памет, доц. Аспарухов е казал всичко”, това заяви кметът на Плевен Георг Спартански. За мен винаги е събитие, когато се представя нова книга, допълни още градоначалникът. „Знам, че се намираме в навечерието на годишнината от Освобождението на Плевен и 138 години по-късно битката за града ни все още е обект на исторически изследвания, анализи, военни учения.  Но нека да търсим това, което ни обединява, а не това, което ни раздалечава в историята”, призова кметът. „Слава, която не остава в паметта на поколенията, не е слава. Ако няма хора като доц. Аспарухов и тези, които са посветили професионалния си живот да опишат това, което се е случило, ние нямаме бъдеще. Затова паметта е важна и трябва да помним тези събития“, каза още Георг Спартански.

книга Слава-памет

книга Слава-памет

книга Слава-памет

книга Слава-памет

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...