Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Световен ден на футбола

Днес е Световен ден на футбола

По инициатива на ООН 10 декември се отбелязва като Световен ден на футбола. Това е най-популярният спорт в света, като от всички видове, този е най-доходоносен, но и инвестициите в него се изчисляват с милиарди.

Корените на футбола могат да бъдат открити още преди повече от 2000 години. Игри, посветени на ритането на кръгли предмети, са доста популярни в Китай, Япония, сред индианците в Южна Америка, в древна Гърция , където е наричана „битка за топка“, Рим, Египет, при племена на келтите, ескимосите, както и сред славянските народи. Някои от тях използват за целта напомпан с въздух свински пикочен мехур, намотана в стегната топка вълна на различни животни, козина на плъхове и други зверове, както и глави на враговете. Последното било присъщо най-вече на дивите саксонци, живели в Англия през VIII век. Първите писмени данни за футбола са намерени от учените в китайски източници, датирани с второ хилядолетие преди нашата ера. Играта е наричана Цу Чу, което означавало „да риташ с крак“, и позволявала на воините да поддържат добра физическа форма.

Официално за родина на този спорт се приема Англия, където са постановени първите футболни правила, а за официална рождена дата се приема годината 1863. Първите неофициални общи правила са създадени от университета Кеймбридж през 1846. През 1880 Футболната асоциация на Англия, опасявайки се от загубата на връзка с Шотландия, поканва последната заедно с Уелс, Северна Ирландия и местните организации да сформират общ комитет. Първоначално, поради отказа на Шотландия, такъв не е сформиран, но по-късно те се съгласяват да се включат. Първото общо заседание се състои през 1882. По това време само този комитет има право да изменя правилата на играта. На 2 март 1888 ръководителят на английския отбор от Бирмингам Астън Вила праща писма до клубовете Блекбърн Роувърс, Болтън Уондърърс, Престън Норт Енд и Уест Бромич Албиън, в които изразява своето разочарование от факта, че все по-малко хора посещават футболните срещи, а и самите те не са достатъчни да запълнят целия годишен календар. Затова той представя идеята си за създаване на редовно първенство с участието на определен брой тимове и използването на кръгова система при провеждането на футболните срещи.

Футболът се играе всеки ден от милиони хора в повече от 200 държави. Несъмнено простите му правила и почти липсващите изисквания спомагат за разпространяването и увеличаването на популярността му.Постепенно футболът се сдобива с все повече правила, някои от които се отнасят именно до безопасността на участниците в мача. Например, забранява се футболистите да се удрят в слабините и по краката, с две греди се определя вратата, а топката се покрива с кожа. От Английската футболна асоциация през 1863 г. окончателно се приема правилото топката да не се докосва по никакъв повод с ръце. Смята се, че именно от този момент съвременният футбол се ражда официално като спорт и окончателно бива разграничен от ръгби, където битката е позволена и дори е поощрявана употребата на доста жестоки хватки.

Футболната асоциация започва да провежда официални състезания на играчи от различни отбори на Острова, а през 1872 г. е организиран първият международен мач – между Англия и Шотландия. И ритането на топка като спорт започва своето триумфално шествие по света. Мрежата на вратите за първи път се използва през март 1891 г. по време на мач между отборите на английския Север и Юг. А до края на ХIХ век многобройни футболни клубове се пръкват в доста европейски държави, както и в Латинска Америка.

Международната федерация на футболните асоциации – ФИФА, се създава през 1904 г., като доста любопитен е фактът, че британците дълго време не я признават за легитимна и се присъединяват към състава й едва през 1946 г. С това се обяснява защо първите световни шампионати по футбол се провеждат без участието на родоначалниците на тази велика игра.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...