Акценти
Начало / Общество / „Синята зона” – разширена и със SMS-паркиране

„Синята зона” – разширена и със SMS-паркиране

Корекция в часовете и обхвата на „синята зона” ще обсъждат съветниците на предстоящата сесия на Общинския съвет в сряда.  Предложението е да се разшири обхватът й и часовият пояс, в който поркирането в зоната ще е платено. Това се налага, за да се облекчи трафикът в централната част на града, обясни пред журналисти кметът проф. Димитър Стойков.

Той допълни, че се подготвя и предложение до ОбС за въвеждане на  SMS паркиране с конкретни разчети  и изисквания към изпълнителя. Въвеждането на SMS паркирането може да стане до месец след решението на съветниците.

Към Центъра за градска мобилност предстои да бъде закупен „паяк” за вдигане на неправилно паркираните  автомобили. Специализираният автомобил ще бъде купен „на старо” за близо 30 000 лв. Закопчаните с „паяк” автомобили ще бъдат премествани на наказателен паркинг, чието място вече е определено – зад Регионалния исторически музей, съобщи кметът.

Вече е готов и списъкът с общинските паркинги, които ще бъдат отдадени под наем. Тази идея отдавна се обмисля от общинското ръководство, за да се освободи Общината от тези нискоефективни имоти. Повечето от тези паркинги не могат да покрият разходите за персонал и осигуровки,  обясни преди време пред журналисти кметът проф.Стойков.

Промените в  „синята зона” влизат за обсъждане на предстоящата сесия на ОбС с предложението за изменение на Наредба 3 за обществения ред при ползване на пътни превозни средства.  Променените такси обаче ще влязат в сила след месец, когато бъде приета и Наредба 17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...