Начало / Общество / Уникални експонати показват във Военния клуб

Уникални експонати показват във Военния клуб

Отломки от Месершмит 109G, от американските бомбардировачи, известни като “Летящи крепости”, парашути и летателни костюми могат да видят любознателните плевенчани и гости на града в зала “Лира” на Военния клуб. Изложбата е посветена на 100-годишнината на военната ни авиация, показаното е част от Музея на ВВУБ “Георги Бенковски” в Долна Митрополия.

Част от експонатите имат уникален характер, разказа на първите посетители – журналистите, подп. Мануш Христов, доктор по история и началник на Центъра за подготовка и обучение във Военновъздушната база.

Безспорно първенството държат отломките от Месершмит 109G на поручик Любен Кондаков, който е командир на 692-ро изтребително ято. Той загива на 29 години при последната бомбардировка на София на 17 април 1944 год. в неравен бой с англо-американската авиация над благоевградското село Дреново. Денят става известен като “Черния Великден” за българската бойна авиация. Подобен на плевенския екпонат в цяла България има единствено в музея в Крумово.

Заедно с главината от витлото на Месершмит-а са изложени и отломки от обшивката на самолета със следи от снаряди по него. Любопитна подробност е, че 58 години те служили за покрив на геран в селски двор.

Интерес сред посетителите ще предизвикат и отломките от свалените американски бомбардировачи – т.нар. “Летящи крепости”, B-17 и B-24 “Либърейтър”, които са открити на наша територия. Показан е и спасителен парашут от американски самолет, с който по всяка вероятност един от свалените екипажи на американските бомбардировачи се е приземил на наша територия и е отведен в Шумен, където се е намирал военнопленническият лагер. След войната, в периода 1958 – 1964 год., е преработен като запасен парашут за нуждите на националния отбор по парашутизъм. С него са осъществени парашутни скокове от първия световен шампион на България з.м.с. Юлия Ангелова.

Интересни са и материалите, които отразяват началото на строителството на летището в Долна Митрополия. “От 100 години българска авиация, 70 години на летище Долна Митрополия се осъществява летателна дейност, което е показателно за влиянието, което то оказва върху развитието на авиационната идея като цяло”, подчерта подп. Христов.

Малки и големи ще могат да видят отблизо и дори да докоснат височинен пилотски костюм, български парашут УП-9, конструиран от майор Георги Йовчев, летец-пилот I-ви клас, както и витло от самолет ЛАЗ-7 – българско производство.

Изложбата във Военния клуб в Плевен ще бъде отворена до 5 септември включително.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...