Начало / Култура / „Огнена магия” в галерия „Бешков”

„Огнена магия” в галерия „Бешков”

На 20 март от 17 часа в галерия ”Илия Бешков” ще бъде открита изложбата „Огнена магия” на унгарските майстори на емайла. Ще бъдат  представени 24 автори с 27 творби, изпълнени в различни техники на емайла – фасетиран и клетъчен емайл върху стоманени  и медни плочи, цветен емайл и филигран. Произведенията носят провокативни заглавия: „Двама философи в мъглата, обърнали гръб на всички”, „Ангелско ухо”, „…блажено възкръснали”, „Сбъдващият Наум”, навеждат различни асоциации и алюзии от забързаните ни дни, но с упование в божествената творческа искра, анонсира изложбата Антония Караиванова, главен уредник на плевенската галерия.

За начало на съвременното унгарско изкуство на емайла единодушно може да се приемат 60-те години на миналия век. Тогава този жанр, може би малко неочаквано, отново се появява в унгарското изкуство. Сериозна промяна в сравнение с предишните времена е, че в тази сфера, ограничаваща се предимно до бижутерите, във все по-голяма степен се проявяват скулптори, художници, графици, както и представители на различните клонове на приложното изкуство (стъкло, текстил). Още първото десетилетие и половина, периодът приблизително между 1960-1975 г., отправя унгарското изкуство на емайла в посоката на изобразителните изкуства.Приемано традиционно като приложно по характера си изкуство, емайлът постепенно или радикално започва да проявява претенции, характерни за изобразителните изкуства (например поставянето на художествения замисъл на по-преден план от изработката, по-експерименталното приложение на техниките). Новото поколение, главно поради тази черта, само в малка степен може да се опира на повече от стогодишната дотогавашна история на унгарското изкуство на емайла,  тъй като в него властват предимно приложни характеристики и различни техники на ювелирния емайл (например фасетъчен емайл, трансилвански емайл). Един жанр, коренно реформирайки се, рефлектирайки, партнирайки си с определени стремления на ХХ век, отхвърлящи каноните, започва да търси и отново да пресъздава сам себе си.

Сдружението на унгарските майстори на емайла възниква през 1997 г. с надежда за обновление, чиято главна мотивация, може би, е най-сетне жанрът да се синхронизира със съвременните тенденции в изкуството.

Гости на откриването ще бъдат г-н Тошо Дончев – директор на Унгарския културен институт, както и делегация от град Кечкемет водена от Корнел Мак, зам. – кмет по културата на Община Кечкемет. Изложбата ще предтави Ласло Дьердядес – изкуствовед, директор на Музей „Цветен палат”.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...