Акценти
Начало / Култура / „Кристална лира” за Симеон Серафимов

„Кристална лира” за Симеон Серафимов

Преподавателят по ударни инструменти Симеон Серафимов от НУИ „Панайот Пипков” е удостоен с отличието „Кристална лира” в категорията за педагози в тазгодишното раздаване на наградите на    Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Сlassic FM радио.

16-та церемония по връчването на наградите за  ярки върхови постижения в музикално- изпълнителското и танцовото изкуство се състоя на 1 ноември – Деня на будителите, в НДК.

С „Кристална лира” Серафивом е удостоен заради спечелените високи награди от него и негови ученици в национални и международни конкурси, между които награда за високи педагогически постижения и І награда на неговите ученици на Международния конкурс в гр.Тимишоара – Румъния; ІІ награда на учениците му в конкурса „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена`2012; ІІ и ІІІ награди на учениците му на конкурса „Светослав Обретенов” – Провадия.

Голямото отличие в категорията плевенският педагог спечели в конкуренция с Даниела Черпокова от НУИ „Любомир Пипков” – София и доц. д-р Светла Калудова-Станилова, вокален педагог и диригент, декан на факултет „Музикален фолклор и хореография” в АМТИИ – Пловдив.

Наградите  „Кристална лира” се връчват в общо 15 категории – инструменталисти, камерни ансамбли, педагози, млад изпълнител, музикална критика, хорово изкуство, джаз, рок и поп музика, оркестрово изкуство, диригенти, балетно изкуство, оперно и оперетно изкуство, постановъчен екип, музикален фолклор,  танцов фолклор.

Симеон Серафимов: Наградата е признание за дългогодишния ми труд като педагог

За мен тази награда е едно огромно признание за дългогодишния ми труд като педагог в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, в което имам 33-годишна практика. В същото време тя и задължава много. Защото, когато достигнеш един връх, трябва да работиш още повече, за да останеш там, а и да достигнеш нови успехи. Това сподели Симеон Серафимов часове след награждаването. Той допълни, че изминаващата година, както и учебната 2011-2012 г., са били изключително ползотворни, с постигнати много успехи с перкусионен ансамбъл „Акцент”.

Сред тези успехи е участието в редица престижни фестивали, сред които „Моцартови празници – Правец 2011”, XIV Европейски младежки музикален фестивал в Пасау – Германия, Музикалните празници „Петко Стайнов” – Казанлък’2011 (по повод 115-годишнината от рождението на композитора), в премиерното за България изпълнение на операта „Нос” от Д. Шостакович в 52-то издание на „Мартенски музикални дни” – Русе, 2012 г. Съставът изнесе концерти във Виена и Братислава – „Дом Витгенщайн” и Братиславската консерватория „Е. Сухон”, организирани от българските културни центрове в тези европейски столици. Ансамбълът участва в концерт на Плевенската филхармония по повод 80-годишнина на проф. д-р изк. Пенчо Стоянов, както и в културния проект „Български ритми – френски мелодии с ансамблите „Акцент” и „Акордеомания” (16-20 април 2012 г.) в Кан – Франция. На 5 юли Перкусионен ансамбъл „Акцент” участва в откриването на Втория международен фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2012. През април 2012 г. Серафимов проведе първия майсторки клас по тъпан в Кан – Франция, с участието на ученици от НУИ „П. Пипков” и от консерваториите в Кан и Ница.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...