Акценти
Начало / Култура / „За родината и свободата” е мотото на изложбата на художника Дюла Фрьомел, открита в галерия „Бешков”

„За родината и свободата” е мотото на изложбата на художника Дюла Фрьомел, открита в галерия „Бешков”

Героите на знаменателната унгарска революция от 1848 г. са вдъхновили унгарския художник Дюла Фрьомел да създаде поредица от творби, част от които са включени в откритата вчера изложба в Художествена галерия „Илия Бешков”.

Камерната изложба включва 16 творби –  графики и живописни платна. Сред тях централно място заема портретът на лицето на революцията срещу австрийската корона – Артур Гьоргеи,

Това е 45 поред изложба  на Унгарския културен институт в  галерия „Бешков”, което недвусмислено показва колко добре плевенската публика посреща подобни събития, каза при откриването на изложбата Антония Караиванова, уредник в галерията. Тя прочете специално изпратеното писмо от директора на Унгарския културен институт – д-р Тошо Дончев, в което той изразява своята искрена благодарност за дългогодишното ползотворно сътрудничество с плевенската галерия. В писмото той представи накратко забележителната биография на унгарския художник.

Дюла Фрьомел е роден през 1959 в Будапеща. Бивш военнослужещ в Унгарската армия. Началото на творческото му съзряване като художник поставят художникът Пал Мижер от Свободния университет по изобразително изкуство в Зебеген и графикът Рената Брьоме от Академията по дизайн в Хале. Най-голяма благодарност изпитва към художника Адам Миш, негов ментор, научил го на изкуството на нонфигуративното изобразяване. От 1981 редовно представя творбите си на самостоятелни и групови изложби. Завършил е специалност „Управление на културата” в Университет „Янус Панониус” в град Печ. Член е на Националното сдружение на унгарските творци, правоприемник на Фонд „Изкуство”. Носител на следните награди: Паметен плакет „За военна култура” (2010), Награда за постижение на Военното министерство (2008), ІІ награда на „Армейска четка” (2006), Почетен знак за служба, бронз, „за принос към културния живот в армията” (2005), І награда на художествения конкурс на Motorola (2000), творческа стипендия за представители на етноси на Фондация MNEK (2000), Звание „Рицар на унгарската култура” (1999).

Изложбата беше официално открита от кмета проф. Димитър Стойков.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...