Акценти
Начало / Култура / Тръстеник отново ще стане център на различните изкуства

Тръстеник отново ще стане център на различните изкуства

Втората Общинска декада на културата и изкуството ще стартира в Тръстеник на 8 май, обявиха от пресцентъра на Община Долна Митрополия. Различните мероприятия ще продължат до 19 май, когато инициативите ще приключат с концерт на открита сцена на любителските състави от общината.

По своята същност събитието представлява синтез от различни изкуства поради факта, че всяка една от проявите представлява различна форма на изкуството – танцово, изобразително или музикално. Културното събитие включва направления, които акцентират на участието на различни групи хора. Първото издание се проведе през месец ноември 2012 год. като в него се включиха повече от 200 души. Целта е задържане и увеличаване на интереса, който беше предизвикан тогава, за да се създаде още една културна традиция в Община Долна Митрополия.

Всички групи ще работят в старите топли почти семейни принципи на взаимо-спомагателното училище – метод, доказал своя успех по време на първата декада. Достъпът до култура ще бъде отново безплатен, неформален и най-вече забавен. През по-голяма част от времето дейностите ще се провеждат на открито.

Стартирането на декадата ще се предшества от 6 промотиращи концерта във времето от 24 до 30 април в различни населени места на територията на общината.

Официалното откриване ще е на 8 май в 12.00 часа, след което на откритата сцена ще се качат отново оркестър „Тръстеник”, за да изпълнят българска и ромска фолклорна музика. В програмата са включени същите форми на дейности като през първата декада.

Училището по улично изкуство „Танцувам като теб” ще е всеки ден от 8 до 19 май от 12.30 часа. Невероятните емоции по време на първата декада доведоха до регистриране на вече повече от 90 участници за второто издание. Организаторите са предвидили поставяне на специални танци, които децата могат да изпълняват и без младите си учители по танци от проекта.

Майсторският клас по народно пеене също ще е от 8 до 19 май всеки ден от 14.00 часа. Заниманията ще се водят отново от народната певица Надка Томова. В репертоара на сформираната група ще бъдат включени тематично великденски песни и традиционни фолклорни ритуали от Северна България. Гост – модератор на дейността се очаква да бъде Милка Митева – директор на НМУ „Л. Пипков” София.

Пленерът „Големите учат малките” ще стартира от 11.00 часа в дните от 14 до 19 май. Ще участват 30 деца от Тръстеник, Долна Митрополия и Байкал и 5 студенти от Националната художествена академия. Дейностите ще се осъществяват както в залата на школата по живопис, така и на открито – в парка на Тръстеник и на площада.

Инициативата Календар на мечтите ще е на 9 и 10 май. Първият ден ще е кастингът, който е от 11.30 часа, на втория ден от 14.00 часа започва фотосесия. С помощта на аниматори ще бъдат избрани 12 момичета, част от които от ромски произход, на които ще бъде направена фотосесия. Най-добрите снимки ще бъдат включени в календар на мечтите за 2013 год.

Изработването на ръкоделия в рамките на инициативата „От женските ръце и със сърце” е друга от дейностите, които предизвика доста голям интерес по време на първата декада. Записването за нея и раздаването на материалите започва на 9 май в 12.00 часа. Този път на жените ще се даде повече време за изработване на ръкоделията, са решили организаторите. Ще бъде сменен и вида на материалите, за да се предизвика по-голям интерес и да се даде воля на творчеството на авторките, които този път ще са най-малко 40. От 16.00 до 20.00 часа на 17 май ще има уъркшоп, а какво са сътворили жените не само с ръце, но и със сърце, ще се види на изложбата на 18 май.

За финал на втората Общинска декада на културата и изкуството в Тръстеник ще има открита сцена на любителските състави от общината – на 19 май от 16.00 часа. В концерта ще участват членовете на училището но улични изкуства, както и на класа по народно пеене. Ще се включат и състави за автентичен фолклор от общината и млади изпълнители от населените места в Община Долна Митрополия.

Организаторите уточняват, че предвид провеждането на парламентарните избори, на 11 и 12 май дейности няма да се провеждат.

Общинската декада се осъществява по схема за безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за създаване на иновативни културни събития”, ОП “Регионално развитие” 2007-2013. Целта е облагородяване на културната инфраструктура и обогатяване на културния живот на община Долна Митрополия. Сумата по проекта е 424 079 лв. като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 401 906 лв.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...