Акценти
Начало / Култура / „Ден на отворените врати” в библиотеката на Медицинския

„Ден на отворените врати” в библиотеката на Медицинския

Единнствената специализирана библиотека в Северозападна и Централна Северна България – тази в Медицинския университет в Плевен, днес организира „Ден на отворените врати”. Инициативата е насочена към редовните читатели, но преди всичко към новоприетите 300 първокурсници във висшето училище. Те са поканени да се запознаят със служителите, фонда, информационните и справочни възможности, както и с правилата в Медицинска библиотека-Плевен, обясниха от университета.

След успешно реализирания проект „Осигуряване на подходяща и рентабилна образователна среда в Медицински университет-Плевен чрез подобряване на енергийната ефективност на учебните корпуси, осигуряване на достъпна среда и модернизация на библиотеката”, финансиран със средства по оперативна програма „Регионално развитие” библиотечното обслужване в учебното заведение е на най-високо ниво. Въведена е баркод технология за читателските карти, система за видеонаблюдение, инсталирана е съвременна размножителна техника и нови климатични системи. Библиотечният фонд е дигитализиран. Чрез интернет пространството читателите имат възможност за проверка на собствения „читателски картон“, да правят заявки на книги и презаписване, имат достъп до електронния каталог на библиотеката.

Библиотеката предлага богата колекция от специализирана медицинска литература, разнообразен фонд от научни биомедицински списания и редица издания на Световната здравна организация. Направен е абонамент за медицински бази данни и е осигурен онлайн достъп до тях.

През цялата учебна година Медицинска библиотека-Плевен работи шест дни в седмицата, като предлага множество услуги на своите читатели: издирване на книги и списания от фондовете на библиотеката, изготвяне на справки по зададени теми или ключови думи в електронните каталози, интернет-достъп до библиотечните каталози и събиране на актуална справочна и научна информация по медицински проблеми. Студентите също така могат да намерят необходимата им информация за предстоящи конгреси, научни проекти, програми за обучение, конкурси и стипендии.

Денят на отворените врати ще продължи до 16 часа днес.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...