Акценти
Начало / Политика / Меморандум за сътрудничество подписаха НДСВ и ЗНС в Плевен

Меморандум за сътрудничество подписаха НДСВ и ЗНС в Плевен

Председателите на НДСВ и ЗНС – Христина Христова и Стефан Личев, подписаха днес в Плевен Меморандум за сътрудничество. Това е нов центристки политически проект, който е отворен за присъединяване и на други политически партии, които споделят нашите ценности и избират алтернативния път на центризма, обявиха след подписването двамата председатели.

В меморандума е записано, че разумната политическа толерантност, контруктивност при намирането на решения за извеждане на страната от задълбочаващата се икономическа  криза и върховенството на закона ще са основните принципи на новия центристки проект. Като първата и най-важна цел е работа за спасяване на страната от икономическата разруха. От двете партии ще бъдат излъчени работни групи, които ще създадат програма за спасяване на българската икономика, обяви Христина Христова.

А още днес ще бъде излъчен призив към всички политически сили и граждански организации в страната да работят за организирането на честни парламентарни избори през 2013 г., декларира още Христова.

Двамата със Стефан Личев обявиха, че подписаният днес меморандум може да е основата за бъдеща коалиция на предстоящите избори догодина. Но по-важното е, че се създава трета центристка политическа линия, която да работи за формиране на силен център в политическото пространство на страната, който да е алтернатива на доминиралите досега лява и дясна политика, заяви Стефан Личев. Той допълни, че досега българската политика е следвала американския модел. Без политически център и регулатор, обаче не можем да говорим за европейска политика, изтъкна Личев и изрази вяра, че още на следващите парламентарни избори една бъдеща центристка коалиция ще покаже, че  България има и трети път.

Двете политически сили поотделно водят разговори с различни политически сили за евентуално присъединяване към политическия център. Повече от година имаме контакти със СДС и се стремим да не нарушаваме комуникацията си с тях, обяви Христина Христова и поясни, че става въпрос за сътрудничество на принципна основа и между двете политически формации няма съществени различия във вижданията им за демократичните ценности, за правата на гражданите, за неприкосновеността на частната собственост, за това, че държавата трябва да полага усилия за създаване на условия за правене на бизнес.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...