Акценти
Начало / Общество / Плевенчани активни в желанието за достъпна среда

Плевенчани активни в желанието за достъпна среда

Близо 40 плевенчани се включиха до обяд днес в организираното от хората с увреждания гласуване, с което настояват държавата да изпълни задълженията си по чл. 19 от конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. “Искаме държавата да ни даде възможност да избираме къде и с кого да живеем, къде да учим и работим, искаме сами да подреждаме живота си”, апелират организаторите.

Проблемът е, че България е подписала конвенцията, но не и факултативния протокол към нея, с който хората с увреждания може да искат санкции от държавата при неизпълнение на изискването за достъпна среда. “За здравите тротоар с височина 2 см не е проблем, но попитайте човек в количка как се преодолява подобно препятствие”, апелира координаторът на инициативата за Плевен Върбан Мончев. По думите му, плевенчани реагират адекватно на апела и подкрепят гласуването, въпреки че има и такива, които коментират, че достъпността на средата не ги засяга. “Това, че сме в колички, не е по наше желание, а и никой не е застрахован от подобна съдба. Да не забравяме, че проблем с нормалния достъп до обществени и административни сгради имат например и майките с детски колички”, каза още Върбан Мончев.

“В навечерието на 22 септември – Денят на българската независимост, ние – хората с увреждания в България, заявяваме, че нямаме възможност да живеем като равнопоставени и независими хора в своята страна”, заявяват организаторите от Център за независим живот. Те са решили да излязат от традиционния модел на комуникация – да поставят искания към властимащите, и се обръщат към хората в България. С кампанията “Изборът и възможността да го правим” те питат жителите на 18 от по-големите градове дали споделят техните ценности и желание всички да имат равни права.

В Плевен гласуването продължава и утре. Бюлетините с вашия глас може да пуснете в специална урна на ул. “Васил Левски” 189 /до големия фонтан/ от 9.00 до 15.00 часа.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...