Акценти
Начало / Общество / „Вместо мемоари” издаде проф. Константин Мутафчиев

„Вместо мемоари” издаде проф. Константин Мутафчиев

Малка книжка за подаряване, не за продаване „Вместо мемоари” издаде преди дни проф. Константин Мутафчиев. До 2007 год. той е преподавател в Медицински университет Плевен, а от последния мандат – и член на Общински съвет Плевен от БНД – Обединена десница. Професорът стана известен със страстната си защита на чистотата на въздуха в Плевен и опазването на околната среда, както и със своеобразната си поетична творба за навестилите града ни зелени човечета, посветена на първата година от работата на местния парламент в този му състав.

В началото на днешната сесия проф. Мутафчиев изненада както колегите си общински съветници, така и част от журналистите, като им поднесе лично адресирани издания на книгата си.

„В нея читателят няма да намери пространно описание на моя жизнен път. Спрял съм се на три кратки фрагмента от него, три мига, в които съм се чувствал удовлетворен от живота и ми е било приятно”, обясни в кулоарите на местния парламент проф. Мутафчиев. Признава, че пише отдавна – паралелно с научните трудове, и поезия и проза. Но все не намира време да оформи сътвореното и да го представи във вид, удобен за читателя. И така до миналата Коледа, когато с помощта на внучката си той подбира нещата и ги сглобява набързо, по неговото признание.

Три са събитията, описани в книжката. Първото е част от лекция пред студентите на проф. Мутафчиев на тема хемоглобин, втората е защитата на дисертацията му по химия, а третата – случилото се около осмомартенска лотария през 1981 год.

Авторът признава, че темите, които го вдъхновяват, са от областта на духовността и морала. Затова и Общинският съвет може да вдъхнови проф. Мутафчиев да сътвори още нещо. А работата си там той описва като забавна, интересна, ангажираща, никога скучна и винаги с емоция.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...