Начало / Здравеопазване / Само една процедура с ХАЙФУ стопява тумор наполовина

Само една процедура с ХАЙФУ стопява тумор наполовина

Вече 20 са пациентите на ХАЙФУ център „Св. Марина“ в Плевен, в който от началото на декември миналата година успешно се прилага революционния, радикално нов метод при третиране на тумори в човешкото тяло. Високоенергийната прицелна ултразвукова терапия позволява с уникална прецизност да бъде стопено туморното новообразувание без да бъдат засегнати здравите тъкани наоколо.  Една процедура е достатъчна, за да бъде намален напаловина тумор с големина 8 см, обясни проф. д-р Григор Горчев, който е в основата модерната техника да заработи в Плевен. От направените шест процедури на жени с миома на матката само след месец миомните образувания са намалели наполовина, а до шест месеца туморът изчезва напълно, като умъртвената тъкан се резорбира от здравата тъкан наоколо и на мястото й остава само белег. В случаите, когато една процедура не е достатъчна, се прави втора, като това не крие никаква опасност за пациента, тъй като при ХАЙФУ терапията няма натрупване на лъчение и не е токсична.

В плевенския ХАЙФУ център, който е четвъртият в Европа, ще се извършват процедури на пациенти с рак на панкреаса, на черния дроб, на меките тъкани, рак на гърдата и миома на матката.

ХАЙФУ терапията е подходяща и в комбинация с други методи на онкологично лечение, както и в случаи, в които хирургичната намеса може да доведе до усложнения. Преди да бъде подложен на процедура с ХАЙФУ технологията се прави задължителна консултация, за да се прецени дали пациентът е подходящ да бъде подложен на терапия с ХАЙФУ.

В плевенския център работи единственият сертифициран екип на Балканския полуостров за работа с ХАЙФУ  – д-р Добромир Димитров, хирург и д-р Тихомир Андреев – специалист образна диагностика. В екипа са още двама инженери, също преминали специализация в Китай, където успешно прилагат иновативната технология вече повече от 20 години.

От един месец в плевенския център работи и д-р Жоу Кун от Китай, който има 8-годишен стаж с ХАЙФУ техниката и е обучил екипи в Италия, Южна Корея, Русия, Китай. Той ще остане още месец, за да предаде опита си на плевенските си колеги. Той сподели, че е впечатлен от екипа в плевенския център, който работи с отдаденост и демонстрира изключително високо ниво на професионализъм.

Засега ХАЙФУ терапията се заплаща изцяло от пациентите. цената се движи между 3000 и 5000 лв. Очакваме зрялост от страна на управляващите и до две години, когато ще можем да покажем достатъчно добри резултати, държавата да поеме разходите по лечението с ХЙФУ, каза проф. Горчев.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...