Акценти
Начало / Общество / Историята оживя в плевенско училище

Историята оживя в плевенско училище

Етнографска изложба от автентични униформи на български офицери, оръжия и предмети от домовете на богати българи под надслов „Живата история” видяха днес възпитаниците на НУ „Христо Ботев” Плевен днес. Изложбата е дело на Димитър Руски – историк по образование и запален колекционер, който гостува в школото по покана на директора Цветелин Горанов и педагогическия екип.

Историкът, участник във възстановки на минали събития,  разказа, че вече четири години събира експонатите. Най-ценен за него е автентичен нож от Баташкото клане – родова реликва. Пред децата Димитър Руски обясни, че историческите костюми са създадени въз основа на археологически и исторически сведения за времето и събитията, с които са свързани. Тяхното техническо изпълнение е изцяло съобразено с традициите на съответната епоха, което ги прави максимално близки до първообразите им. Всички те са изработени ръчно, от естествени материали – кожа, гьон, метал. Голям интерес у децата предизвика униформата на казак, ямурлук, българските носии от епохата на Възраждането, нагайката, пищов и саби.

От своя страна директорът на училището – Цветелин Горанов, напомни, че през миналата учебна година участниците в Клуб „Традиция” пресъздадоха историческите събития, свързани със залавянето на Васил Левски в театралната възстановка „Дяконът пред съда и по пътя към Голгота“. В тази връзка е и стремежът на ръководството на училището и педагогическия екип да възпитават децата в дух на родолюбие и национално самочувствие.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...