Акценти
Начало / Култура / Януш Донев с награда на КДК за меценат на годината

Януш Донев с награда на КДК за меценат на годината

За поредна година Клубът на дейците на културата в Плевен ще връчи годишните си награди за постижения в областта на културата „КДК АРТ”. По традиция статуетката, изработена от Красимир Рангелов, ще бъде връчена в категориите литература, театър, музика, изобразително изкуство. Творческите съюзи вече са направили своите номинации и жури в състав Георги Стойков, Димо Дешев, Асен Антонов, Красимир Рангелов и председателят – Ваньо Найденов, ще определи носителите на отличието в съответната категория, каза на пресконференция днес председателят на КДК – Кольо Попов.

Номинираните тази година са: в категория литература – Христина Комаревска, Татяна Любенова и Илко Иларионов; категория театър – Зоя Минева, Димо Дешев, Сергей Константинов; категория музика – Чавдар Вълков, Виолета Боянова, категория изобразително изкуство – Дианка Тодорова, Валентин Асенов, Юри Буков.

С наградата за меценатство, която се връчва за трети път,  тази година ще бъде удостоен Януш Донев.

Критериите за номинация за годишните награди „КДК АРТ” са издадена книга през годината, самостоятелни изложби, участие в големи концерти, а за меценат – активна подкрепа на плевенските творци и на развитието на културата в града, обясни Асен Антонов.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 28 юни от 19 часа в Клуба на дейците на културата. Решихме да направим награждаването в нашата зала, в която са се изявявали такива велики творци като проф. Христо Бръмбаров, Гена Димитрова, Асен Селимски, Емил Димитров, рецитали са изнасяли Станка Пенчева и Любомир Левчев, звучал е Шекспир в изпълнение на Владимир Трендафилов, разказа Кольо Попов. Нашата зала е достойна да посрещне по червения келим наследниците на тези велики дейци на българската култура, допълни Асен Антонов, който е организатор на церемонията. „Целта ни е да отдаме заслуженото на тези хора, които, въпреки трудните времена,  продължават да създават и да съхраняват духовността в Плевен и с лека самоирония  да погледнем отстрани на постигнатото от нас”, каза още той.

Годишните награди „КДК АРТ” са финансово подкрепени от Община Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...