Акценти
Начало / Икономика / Януарските фактури на ЧЕЗ ще са с данни за два периода

Януарските фактури на ЧЕЗ ще са с данни за два периода

Фактурите, които битовите клиенти на ЧЕЗ ще получат за консумираната енергия през януари, ще съдържат данни за дваелектромер периода – от датата на предишното отчитане до датата на влизане в сила на намалението на тока от 30 декември 2013 г. и след тази дата до края на отчетния период по новите, по-ниски цени. Със своето решение от 30.12.2013 г. ДКЕВР понижи крайните продажни цени на електроенергията за битовите клиенти на ЧЕЗ, като новата цена по дневна тарифа е с 0.9% по-ниска и вече е 0.149 лв./кВтч вместо досегашните 0.150 лв./кВтч, а по нощна тарифа поевтиняването е с 10% и цената на нощния ток е 0.085 лв./кВтч при досегашна цена от 0.0945 лв./кВтч.

 С новите цени средно статистическата сметка на битов клиент ще се намали с 2,51%, изчисляват от ЧЕЗ България.

„Наличието на данни за два периода в сметката за януари – преди и след влизане в сила на решението на ДКЕВР – се налага, за да се отрази коректно консумацията по старите и по новите цени. Фактурата през следващия месец – февруари, ще бъде изцяло по новите, по-ниски цени”, обясняват още от електроразпределителното дружество.

Във връзка с новите цени на електроенергията, от ЧЕЗ започнаха извънредно отчитане на електромерите на своите клиенти. Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени, уточняват от дружеството.

С цел гарантиране на максимална коректност при таксуването на консумираната електроенергия клиентите имат възможност сами да отчетат показанията на електромерите си. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството.

Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, трябва да направят своя отчет и да подадат данните към компанията между 1 и 5 януари на телефонната линия 0700 10 010 (меню 2), на [email protected], на факс (02) 8959 667, през уеб-сайта www.cez.bg и в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Те трябва да посочат данните от електромера по всички тарифи, клиентски номер, дата на отчитане, трите имена на титуляра и адреса на обекта, за който се декларират показания.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...