Акценти
Начало / Икономика / Язовирите в областта разполагат с достатъчен свободен обем

Язовирите в областта разполагат с достатъчен свободен обем

Всички язовири на територията на областите Плевен и Ловеч, общинска собственост или на „Напоителни системи”, разполагат с достатъчeн свободен обем за поемане на евентуални високи води. Това съобщиха за infoPleven от Басейнова дирекция за управление на водите в Дунавски район с център Плевен. Данните са от оперативното звено към дирекцията, което извършва ежедневен анализ на получената информация от областни управители, кметове на общини и търговски дружества, които експлоатират язовири и други хидротехнически съоръжения.

Към момента в Басейнова дирекция няма постъпила информация от ползватели или собственици на язовири относно изпускане на води, свързано с преминаване на високи вълни, уточниха още от ведомството.

За участъците от реките Искър, Вит и Осъм на територията на Плевенска област също не са получени сигнали за водни нива по речните легла, които да предизвикат опасност от наводняване на прилежащи площи.

Всички отводнителни помпени станции при река Дунав са в готовност за работа, но до този момент не се е налагало включването им, казаха още от Басейнова дирекция, позовавайки се на получените оперативни данни от „Напоителни системи” – клон Среден Дунав. Дунавските диги на територията на Плевенска област са под постоянно наблюдение от служители на „Напоителни системи”.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...