Начало / Образование / Юбилейна конференция на Ученическия институт по математика и информатика се провежда в Плевен

Юбилейна конференция на Ученическия институт по математика и информатика се провежда в Плевен

Ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, доказали таланта си в сферите на математиката и информатиката, тези дни са в Плевен за участие в  юбилейното, двадесето издание на Ученическата конференция /УК’20/, организирана от Ученическия институт по математика и информатика /УчИМИ/. Участниците в националната среща бяха приветствани  от председателя на Общинския съвет Мартин Митев и бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, в присъствието и на председателя на Постоянната комисия по „Образователна политика и читалищна дейност“ в местния парламент Цветелин Горанов.

„За мен е истинско удоволствие да видя в Плевен толкова много умни деца, които притежават интелектуални умения, имат устрем и са насочени и от родителите си в правилната посока“, обърна се към участници и организатори Мартин Митев. Той благодари на УчИМИ и Съюза на математиците в България – секция Плевен с председател Диана Данова за жеста и удоволствието Плевен да бъде домакин на този национален форум на знаещи и можещи млади хора от цялата страна. „Вече 20 години Ученическият институт по математика и информатика подпомага таланти в сферите на математиката и информатиката. Германският математик и физик Гаус нарича математиката „Кралицата на всички науки“ и неслучайно в тези срещи участват най-добрите български ученици. Вашето старание и усърдие в знанията е най-добрата инвестиция в изграждането ви като знаещи и можещи млади хора. Както обичам често да казвам – знанието е капитал, който никой не може да ни отнеме. Затова – трупайте знания! Използвате това богатство от опит, което могат да ви дадат и вашите научни ръководители, за да ставате все по-добри в това, което правите“, каза в поздравлението си Мартин Митев и пожела на всички успех в представянето.

На откриването на конференцията в Плевен присъстваха и подполк. доц. д-р инж. Асен Маринов – заместник началник по учебната и научна част на Военновъздушното училище в Долна Митрополия, проф. Емил Колев – ръководител на Ученическия институт по математика и информатика и председател на журито по математика и Емил Келеведжиев – заместник – ръководител на Ученическия институт по математика и информатика и председател на журито по информатика. В конференцията участват общо 55 ученици – възпитаници на математически и  професионални гимназии, на средни училища от цялата страна, както и техните научни ръководители. Те представят 46 авторски проекта по математика, информатика и информационните технологии, разработени върху избрани от тях теми индивидуално или в съавторство, подготвени самостоятелно или под ръководство на научен ръководител или консултант. Проектите, участващи  в УК’20 в Плевен са избрани след предварителна рецензия на всички изпратени за форума. Разработките ще се оценяват от две журита с членове учени от БАН, Софийския и Пловдивския университет, и преподаватели.

Двадесетата ученическа конференция (УК’20) в Плевен ще завърши с награждаване на най-добрите проекти в съботния ден от 18,00 ч. в Туристическия дом. Отличените получават покана за участие /ако не са в 12. клас/ в интервюто за избор на двамата български участници в RSI’2020 /форумът е в началото на февруари/ и покана за участие в Ученическата секция на 49-ата Пролетна конференция на СМБ /13-17 април 2020 г., Варна/.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...