Начало / Култура / Започва годината на Белия метален плъх според китайския календар

Започва годината на Белия метален плъх според китайския календар

Днес започва Лунната Нова година. Според китайския календар тя ще е годината на Белия плъх. Китайската Нова година е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Новогодишните празненства традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато луната е най-ярка. Някои хора в Китай излизат за цели седмици в отпуска, за да се подготвят за пищните тържества по случай Чун Дзие.

Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Чун Дзие.

Дванадесет животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели.

След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно, да притежава някои от чертите на неговия характер.

По време на празненствата Чун Дзие китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават „щастливи пари“, в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет.

Заради смъртоносния коронавирус, който тръгна от Китай, тази година празненствата са помрачени. В Пекин честванията са отменени, както и в провинция Хубей, от която тръгна заразата. В 11-милионния град Ухан е въведено извънредно положения, а цялата провинция е на практика блокирана.

Какво да очакваме от годината на Белия метален плъх

Плъхът е първото животно от китайския хороскоп и се счита за  най-уважавания знак. Тотемът на годината притежава висок интелект и интуиция. Плъхът е отличен тактик и стратег, така че потайното и хитро животно успешно се справя с всякакви житейски проблеми.

 Според китайския календар новата година настъпва в деня на второто новолуние след зимното слънцестоене. Затова годината на Металния плъх настъпва днес,  на 25 януари, и ще свърши на 11 февруари 2021 година.

Елементът на 2020 -а е метал, а цветът на съответствието е бял. Металът е траен материал, който олицетворява постоянство, сила, твърдост и решителност. Затова металният плъх се характеризира с борбеност, чувство за справедливост и несъкрушим  характер.

Белият цвят символизира чистотата, мъдростта, искреността, добрите намерения и безупречното съвършенство. Така че символът на годината ще помага на онези, които възнамеряват да постигат целите си по честен начин, да защитават света около себи си и да уважават хората. Хората, които са свикнали да  преуспяват на чужд гръб или с измами и мошеничество, ще претърпят неуспехи и разочарования.

Годината на Белия метален плъха ще донесе успех на целенасочени и амбициозни хора. На онези, които се стремят да забогатеят и да заемат висока позиция в обществото, Плъхът ще помогне да постигнат желания резултат, при условие че са готови да се посветят изцяло  на постигането на целта.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...