Начало / Култура / „Щастлива съм…” заяви Свобода Гюрова с най-новата си книга

„Щастлива съм…” заяви Свобода Гюрова с най-новата си книга

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Щастлива съм…” представи във втория дом за плевенските писатели ХГ ”Дарение Светлин Русев” плевенчанката Свобода Гюрова. Една нетрадиционна книга, в която са събрани документи, снимки и спомени, беше представена пред плевенската публика днес.

В никакъв случай тази книга не може да бъде наречена автобиографична, тъй като в нея са събрани спомените на Свобода от контактите й с толкова бележити хора, оставили следа в българската история, че дори имената им могат да бъдат публикувани в отделно издание. Дългогодишният музеен работник сподели, че след като е приключила с работата по трите тома с музейна история на България, е решила да направи книга и за себе си по нестандартен начин. Тя съдържа основно снимки и документи, като  обемът на авторският текст е 20 страници от всички 340 страници.  Според Свобода Гюрова точно това е най-хубавото на книгата, тъй като тя показва по един наистина нетрадиционен начин нейния път. Книгата е събрала лични документи от 1949 година насам, като първата снимка в нея е от пионерски лагер в Троянско. Документите не са събирани умишлено, но през 2009 година се ражда идеята за издаването им в книга. Тогава започва и събирането им от всяко ъгълче в дома на авторката. Това е десетата книга на Свобода Гюрова, която е посветила живота си на музейното дело и разбира се, почти всичките й книги са свързани с историята по един или друг начин.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Самото представяне на книгата  „Щастлива съм…”  направи проф. д-р Кьосева, зам.-директор на Националния исторически музей. „Когато глътнеш музеен прах, той ти остава за цял живот. Ние сме хора ентусиасти, това е нашата гилдия”, каза тя пред препълнената зала. Това се отнася в пълна сила и за Свобода Гюрова, която има множество заслуги за развитието на музейната дейност. Множество са и наградите, и медалите, които тя е получила за работа си. „Това наистина е едно оригинално и нестандартно четиво, което трудно може да се вкара в някакъв определен жанр. Тя не е автобиография, не е и мемоаристика, тя не е и чиста документалистика, но от всичко това има по малко”, сподели за книгата проф. д-р Кьосева. Това е книга музейна изложба – в нея има снимки, документи, следва логиката, има и тематика, допълни още тя.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Гости на събитието бяха не само плевенските писатели, но и голяма част от служителите на Регионален исторически музей – Плевен, както и зам.-областния управител на Плевен Красимир Иванов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...