Акценти
Начало / Култура / Школа „Колорит” избрана да представлява България в международен конкурс

Школа „Колорит” избрана да представлява България в международен конкурс

Станалата вече емблематична за Плевен арт школа „Колорит” откри новия си творчески сезон със 139 поред самостоятелна изложба в Общинска галерия „Христо Бояджиев”. Тя беше съпътствана с хепанинг, по време на който деца и техните родители имаха възможност да създадат обща творба. Любопитното е, че за създаването й използваха единствено материали от природата и бои – цветни пигменти от почвата. Показаните в изложбата картини, също са създадени с цветни почвени пигменти. При откриването на изложбата ръководителката на школата Майя Ананиева обяви, че „Колорит” е избрана да работи с тази уникална техника и да представлява България в международен конкурс, организиран от Министерството на развитието на селските райони  на Австрия. Такива конкурси австрийската страна организира от 2007 г. и до този момент в тях са се включили над 50 000 деца от различни страни. За участието си в конкурса школата е получила комплект от боите – пигменти, произведени в Австрия.

Празничното събитие за арт школата завърши с връчване на отличия, спечелени от малките художници през това лято. Общо 87 златни отличия, бронзови медали, специални награди и призове, спечелени от конкурси в Гърция, Македония, Полша, Беларус бяха връчени на малките творци. 10 от отличията бяха пристигнали от Литва буквално часове преди откриването на изложбата, обясни Ананиева.

Радостта на малките колоритчета сподели и зам.-кметът Стефан Петков. Той поздрави малките художници и тяхната ръководителка от името на ръководството на Община Плевен и им пожела успехи през новия творчески сезон и много нови спечелени награди.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...