Акценти
Начало / Икономика / Сигналите за некоректни работодатели вземат превес над жалбите от ТЕЦ-а

Сигналите за некоректни работодатели вземат превес над жалбите от ТЕЦ-а

Все по-нарастващ брой от писмените жалби, подадени в приемната на гражданско движение ДНЕС в Плевен, се отнасят за трудово-правни проблеми, докато неуредиците с Топлофикация минават вече на по-заден план. Това съобщи Милчо Панков, който работи в приемната на ДНЕС в Плевен.

Той даде и пример от последните дни, когато само в приемната дошли 30 работници от плевенска фирма с оплакване, че работодателят не им е плащал от миналата година, непрекъснато ги пускал в неплатен отпуск като в същото време и не желаел да прекрати договорите им. Милчо Панков уточни, че проблемът ще бъде обсъден на заседание на координационния съвет на ДНЕС, за да се избере най-правилния път за защита правата на работниците.

За четири месеца, откакто се води статистика, в приемната са подадени 130 писмени жалби, три пъти повече са обажданията на горещия телефон 064/994-699. Само за първите три дни на октомври през плевенската приемна на ДНЕС са минали 40 плевенчани. Отново хората сигнализират най-често за некоректни договори, неплащане на осигуровки, за неизплатени заплати и други нарушения на Кодекса на труда от страна на работодатели.

Общо 29 са внесените жалби, свързани с Топлофикация, повечето от тях са свързани с невъзможността на хората да плащат. Много често идват хора, които действително имат задължения (по закон) към Топлофикация, но основно за сградна инсталация, тоест за тръбите, които минават през жилищата им. Хората нямат финансова възможност да плащат за тази “услуга”, но и нямат право да демонтират въпросните тръби. Така стават длъжници на ТЕЦ-а и сумите се трупат, обясни Милчо Панков. Има и случаи, в които топлофикационното дружество съди свой абонат заради неплатени сметки, но човекът не получава призовка в законово установения срок и без изобщо да е информиран се оказва осъден.

По проблемите на тези потребители обаче, не може да се направи нищо в момента, коментира Панков. Нужно е преди всичко промяна в Закона за енергетиката, каквото предложение са внесли от ДНЕС, без резултат до момента.

Що се отнася до жалбите от мобилните оператори, които бяха преобладаващи в началото на дейността на приемната на гражданското движение, то в момента те са единични. Милчо Панков обяснява факта с активната намеса по темата на Комисията за защита на потребителите, както и публичността на нелоялните практики на мобилните оператори.

От ДНЕС предупреждават и за един проблем, който за момента все още не се е разгърнал масово, но който предстои да предизвика много конфилктни ситуации. Става дума за законовите разпоредби за етажната собственост, чието непознаване ще предизвика масово масово неплащане на сметки или различни междусъседски вражди. “Не искам да съм лош пророк, но скоро очаквам бум на жалби, най-малкото защото започна кампанията за подписването на новите договори с фирмите за топлинно счетоводство преди началото на новия отоплителен сезон”, уточни Милчо Панков. Според нормативната уредба, трябва да се проведе общо събрание, на което да присъстват поне 2/3 от хората. Те пък трябва да упълномощят свои представители, които да подпишат договор с топлинните счетоводители – това са условия, за да е законно сключен един такъв договор. Въпросът е, че отново ще трябва да се дават пари, тоест очаква се много хора да откажат да подпишат договор, и то за един такъв дълъг период от 10 години, коментира Панков.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...