Акценти
Начало / Култура / Читалище „Съгласие” официално уведоми за напускането на Съюза на читалищата

Читалище „Съгласие” официално уведоми за напускането на Съюза на читалищата

От читалище „Съгласие 1869” – Плевен, разпространиха до медиите официалното писмо, с което уведомяват председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, за взетото решение да напуснат Съюза.

 Най-старото плевенско читалище напуска Съюза на читалищата

Ето какво се казва в писмото:

 На 16.02.2018г. настоятелството на най-старото на територията на област Плевен, възрожденско читалище „Съгласие 1869“, съосновател на СНЧ, след сериозно и задълбочено обсъждане, взе единодушно и непоколебимо решение на основание чл.16, ал.1, т.2 от Устава на СНЧ да прекрати членството си в него.

 Надлежно сме Ви информирали за проблемите, които години не се решават, а дори се задълбочават относно начина на функциониране на една част от читалищата в град Плевен, изразходването на държавни средства за субсидираните бройки, но не срещнахме разбиране за преодоляване на наболелите и поставени от нас лично и публично въпроси.

 В тази връзка посочваме, че:

  1. Според чл. 4 “в“, ал. 1 от ЗНЧ основен принцип е принципът на взаимопомощ. Взаимопомощ има, но за определени читалища и то не тези, които определят културният облик на град Плевен.
  2. Етимологията на „Съюз“ означава, че е необходимо тясно единство, обединяване. При създалата се конкретна фактическа обстановка е невъзможно това да се случи без съдействието Ви. Не срещнахме разбиране, а мълчание, създаване на анкетни комисии, игнориране от участие на конгреса на СНЧ. Единственият  морален акт за нас е прекратяване на членството.
  3. В устава на СНЧ, в чл. 4, т. 15 е приета правна норма за разработване на механизъм за целевото разпределение на държавната субсидия за творческа дейност. Такъв механизъм към настоящия момент не е обсъждан, не е разработен и това позволява да се разпределят субсидираните бройки на принципа „наши-ваши“.

 Напускайки СНЧ, Ви пожелаваме вече без нас спокойно да работите за обогатяване на духовния живот, да разработвате концепции и насоки за развитие на читалищната дейност.

 Ние заявяваме, че не участвайки в работата на СНЧ, съгласно чл. 16, ал. 1, т. 5 от Устава, няма да се ползваме с неговите достижения.

 Нямаме и претенции по отношение имуществото на Съюза” .

Към уведомителното писмо е приложен и препис-извлечение от протокола на събранието, на което Настоятелството на НЧ „Съгласие 1869“ е взело решението да напусне СНЧ.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...