Начало / Култура / Най-старото плевенско читалище напуска Съюза на читалищата

Най-старото плевенско читалище напуска Съюза на читалищата

Народно читалище „Съгласие 1869”, което е най-старото в града, от 16 февруари тази година доброволно се отказва от членство в Съюза на народните читалища, въпреки че е сред неговите създатели. Това съобщи днес пред журналисти председателят на читалищното настоятелство Ивайло Атанасов. Поводът за това крайно решение е отказът на ръководството на Съюза за какъвто и да е диалог, както и нежелание да се проведе среща, на която да се обсъди реалното състояние на читалищата в община Плевен, обясни Атанасов. През месец март предстои да се проведе Общо събрание на читалищните членове, които са 154, за да се реши членство в евентуален алтернативен читалищен съюз, стана ясно още на пресконференцията. По думите на Атанасов още няколко читалища от общината, както и много други в страната също са напуснали Съюза на народните читалища в знак на неодобрение на водената от ръководството политика.

„С доза съжаление взехме това решение, защото „Съгласие” е институцията, която е положила основите на този Съюз. За съжаление през последните години той се превръща в една секретна организация”, каза Маргарита Лазарова, секретар на читалище „Съгласие”. Тя изрази категоричното си несъгласие с това, че читалището е било лишено от най-демократичното му право – да има делегат на последния конгрес на СНЧ, което е и единствената полза от членството в Съюза. В същото време за делегат на конгреса е изпратен представител на читалище „Развитие”, на което регистрацията е изтекла през месец юли 2017 г. , не е подновена и това го поставя извън закона, посочи Ивайло Атанасов.

На пресконференцията беше поставен и проблемът с разпределението на държавната субсидия за читалищата в община Плевен, като не за първи път Ивайло Атанасов заяви, че парите се разпределят по неясни критерии. По думите му това лишавало „Съгласие” от средства за поддръжка на сградата, в която се намира. За миналата година читалището е получило 160 600 лв. субсидия за 22 субсидирани щатни бройки. В същото време читалището е осигурило още 22 000 лв. за хонорари и осигуровки. В тази сума не са включени средствата за ремонти и поддръжка на сградата, уточни Атанасов. Той посочи, че годишно за издръжка на читалището реално необходимата сума е близо два пъти повече от отпусканата субсидия.  Тази година от читалището са поискали от Комисията за разпределение на читалищната субсидия да им бъдат отпуснати още три щатни бройки, които да бъдат отнети от читалища, които нямат реална дейност  и в които има нарушения. Предложението им обаче е отхвърлено.

Това ще принуди ръководството на читалището да увеличи драстично таксите за школите,както и да се съкратят продукциите им. Между 8 500-8 600 лв. заделя читалището само за годишната продукция на Балетната школа, която има между 8 и 10 представления при пълен салон, каза Ивайло Атанасов. Не е за пренебрегване и фактът, че библиотеката на „Съгласие” е по-голяма от тези на 36-те читалища в общината взети заедно, посочи още Атанасов.

Крайно време е читалищата да започнат да се делят на работещи и неработещи, а не на селски и градски, като парите отиват при онези, които реално имат дейност, а не имитират такава, заявиха от ръководството на най-голямото плевенско читалище. Ивайло Атанасов призова съответните органи да се самосезират и да проверят има ли нарушения в читалищата в общината.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...