Акценти
Начало / Крими / Четиримата, обвинени за неуспешния взрив в Плевен – с парични гаранции

Четиримата, обвинени за неуспешния взрив в Плевен – с парични гаранции

Специализираният наказателен съд постанови освобождаване срещу парична гаранция за четиримата задържани заради невзривената самоделка плевенчани. Ще припомним, че неуспешният бомбен атентат от 10 септември срещу местен бизнесмен беше по времето, в което министър-председателят Бойко Борисов беше в града. Няколко дни по-късни бяха арестувани М. В. П., И. В. И., М. Й. Ст. и Д. О. Л. Първоначално те бяха обвинени за изнудване, придружено с опит за взрив и опит за убийство.

През ноември случаят беше поет от Специализираната прокуратура в София. На 23 ноември в столицата трябваше да се гледат мерките за неотклонение на четиримата задържани плевенчани, но заради експертиза на един от обвиняемите във връзка със здравословното му състояние това стана по-късно.

От пресцентъра на Специализираната прокуратура поясниха за infopleven.com, че паричните гаранции на обвиняемите са в размер от 10 000 до 20 000 лева. Специализираната прокуратура е протестирала решението за трима от задържаните – М. П., И. И. и М. С. Не е протестирано освобождаването под парична гаранция само на Д. О. Л., тъй като няма предишни провинения. За останалите трима е преценено, че тъй като имат висящи производства и минали присъди, има опасност да се укрият, ако бъдат освободени. В момента те са още в ареста докато мине протеста, което се очаква да стане в края на седмицата.

Срещу четиримата остава само обвинението в изнудване по поръчение на друго лице – по чл. 213а, ал. 3, т. 3 от НК. Според разпоредбите “Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева.

Според ал.3 т.3 “Наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца, когато деянието е извършено от организация или група или по поръчение на лице, организация или група”.

На 10 септември сутринта самоделно взривно устройство изпадна под автомобил на плевенски бизнесмен. По неофициална информация, бомбата е била предназначена за собственика на колата, който работи в транспортния бизнес, версията е разпределяне на територии между конкуренти в бранша. Набелязаният за взривяване е бил изнудван за 75 000 евро.

Самоделката е била с прикрепен към нея мобилен телефон за дистанционно взривяване, след изпадането й беше обезвредена от екип специалисти. От полицията тогава уточниха, че не е имало монтиран взривател и това е причината устройството да не избухне.

По-късно, освен четиримата плевенчани, беше задържан и софиянец, сочен за поръчител на бомбения атентат. Други двама мъже, заподозрени като самите извършители на атентата, също бяха вкарани в ареста. Осми заподозрян – мъж от Калофер, също има връзка със случая – той е сочен за човека, осигурил тротиловите шашки.

Делата срещу всички, които имат нещо общо с неуспешния опит за взрив, бяха поети от Специализирана прокуратура София, тъй като са свързани.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...

Един коментар

  1. Всеки престъпник се измьква . . Идват избори . На ГЕРБ и трябват гласчета