Акценти
Начало / Култура / Цирк „София“ гостува в Плевен с бляскав спектакъл с модерни сценични ефекти

Цирк „София“ гостува в Плевен с бляскав спектакъл с модерни сценични ефекти

От 20 май до 4 юни в Плевен ще гостува Българския национален цирк „София”. Под купола му ще се изявят наследниците на едни от най-прочутите български циркови фамилии, които от години се изявяват под куполите на най-престижните циркове в Европа и света.

„Време е българските деца да разберат какво означава думата цирк – представителен, бляскав, луксозен, с неповторима атмосфера, с изключително качествен звук, свръх модерно осветление и сценични ефекти”, каза артистичният директор на цирк „София” Драгомир ѝДраганов. По думите му спектакълът, който представят в националното си турне, посветено на 120 години от създаването на българското цирково изкуство, не е виждан  под сценичен купол в Плевен през последните 20 години.

В богатата двучасова програма са застъпени  класически жанрове на цирка, отдавна непоказвани на цирков манеж  в България.

Публиката ще може да види сложни номера на еквилибристка върху 5-метрова метална тръба, илюзионно шоу, атрактивно поднесена дресура на животни, силова акробатика. Приятна за публиката ще е срещата с един класически клоун – Румбата, който през последните 10 години не се е завръщал в България и е обиколил цирковите арени в почти цяла Европа

„Българският цирк не е загубил своя авторитет по света и български артисти не спират  да гастролират под куполите на най-престижните циркове в света. Но условията на работа тук отблъснаха най-добрите. Сега ние имаме честа и удоволствието да ги представим на българската публика. Надавям се публиката да оцени нашия спектакъл”, отбеляза Драго Драганов.

Премиерният спектакъл на цирка в Плевен ще е на 20 май от 18.30 часа. Куполът на цирка ще остане разпънат до 4 юни. Като от вторник до петък представленията ще са от 18.30 часа, а в събота и неделя – от 16 и от 18.30 часа. Циркът е построен на площадката пред стадион „Плевен”.

Това е единственото място в Плевен, където циркът може да бъде разпънат, поясни Драго Драганов. Общо 12 тира превозват оборудването. Екипът е от 42 души – артисти и технически персонал. Под шапитото има 1 100 места.

За това турне на цирка са предвидени специални промоционални цени на билетите. Възрастен с дете до 7 г. влизат с един билет на цена от 15 лв. Това е цена, по-ниска от всеки друг цирк, гарантира Драго Драганов. Всеки следващ възрастен влиза с билет от 15 лв., а всяко следващо дете – с билен.т от 10 лв.

Билети ще се продават на касата, която ще е с работно време от 10 часа до началото на спектаклите. Билети могат да се закупят и чрез интернет от Boxoffice.

Циркът има и специална социална политика. По повод на 1 юни всички деца от Центрове от семеен тип и Домове на територията на област Плевен ще могат да гледат безплатно представление на цирка. А за всички деца ще има специална изненада – възможност да се снимат с понитата и камила по време на антрактите.

Предвидено е и цирково дефиле в центъра на Плевен по повод на Деня на детето с клоунада, жонгльорство и дресура на животни от цирка.

По време на пресконференцията днес Маргарита Наскинова – внучка на легендата на съветския цирк , укротителката на тигри – Маргарита Назарова, демонстрира дресура на варан. В спектакъла тя и съпругът й се представят с дресура на гълъби и котки, екзотично шоу с дресура на питони, варани и камили.

Потомственият цирков артист Митко Колев демонстрира акробатични номера, а илюзионистът Крум Крумов – Трезора и клоунът Румбата показаха един от триковете, които изпълняват в цирковата програма.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...