Акценти
Начало / Общество / Цецка Цачева: През януари се очаква официалното обявяване на Регламента за създаване на Европейската прокуратура

Цецка Цачева: През януари се очаква официалното обявяване на Регламента за създаване на Европейската прокуратура

Не е вярно, че държавата, която поема председателството на ЕС, си набелязва един кръг от въпроси, които са най-важни с оглед на вътрешно-политическите и управленчески дейности, които  трябва да развива. Вярно е обратното, че в изпълнение на програмата на европейските институции се определят приоритетите, които са свързани веднъж с актуалния дневен ред на ЕС, втори път – с развитието на отделни законодателни инициативи, които вървят във времето. Това подчерта в Плевен правосъдният министър Цецка Цачева, която откри конференция на тема „Регламент относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца“.

Тази тема е една от трите законодателни инициативи, върху които България ще работи по време на предстоящото й председателство на ЕС, обясни Цачева. „Другите две вече трябва да са ясни на широкото общественост, тъй като отдавна се коментират. Става дума за регламента за европейската прокуратура, който в началото на месец януари се очаква да бъде обявен официално. По време на българското председателство ще се случи голяма по обем работа по институционализиране на службата, изработване на правилата, по които ще се номинират и избират прокурорите в тази прокуратура – все неща, по които трябва много да се работи”, подчерта Цачева.  Другата тема е свързана с подобряване правосъдието  като цяло, за да е по-справедливо, по-прозрачно. Правосъдният министър акцентира, че това е свързано с електронното правосъдие, в частност електронното доказателство в наказателното производство,  с възможността за обмен  на доказателства по електронен път между съдебните системи в различните държави.  Цачева обясни, че по тези две теми по време на българското председателство са предвидени конференции, които се очакват с голям интерес.

Модератор на днешната конференция в Плевен е Миглена Тачева, директор на Национален институт на правосъдието. Лектори ще бъдат Диана Ковачева – заместник-омбудсман на Република България, Мирослав Петров – областен управител на област Плевен, представители на съдебната власт и на неправителствени организации. В заключителната част на форума отношение ще вземе доц. Боряна Мусева – специалист по международно частно право и ръководител на работната група в Министерството на правосъдието по Регламент Брюксел II а. Сред участниците в днешния форум е кметът на Плевен Георг Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...