Акценти
Начало / Култура / Ценни образци на оръжия от Руско-турската война показват в обновената музейна експозиция на Панорамата

Ценни образци на оръжия от Руско-турската война показват в обновената музейна експозиция на Панорамата

Милко Аспарухов

По повод 10 декември и 136–та годишнина от освобождението на Плевен, Военноисторически музеи откриха реновираната постоянна експозиция „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.”. Изложбата е разположена в заключителната зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” И представя  въоръжението на трите основни воюващи армии във войната – руската, румънската и турската.

Показали сме  едни от най-ценните образци на оръжия на  тези три армии и оръжия от националноосвободителните движения, предхождащи Руско-турската война, за да се види,  че  на тези земи са се водили национални борби за освобождение, обърна внимание директорът на Военноисторически музеи – Плевен доц. Милко Аспарухов.

Той изтъкна особената стойност  и ценност, която имат тези оръжия, от една страна, защото са български и от друга, защото са свързани с онези движения, които провокираха интереса на Европа към българския народ, към неговите тегоби и предизвикаха  Руско-турската война.

По думите на доц. Милко Аспарухов обновената музейна експозиция е първата крачка в превръщането на Панорамата в елитен музей. В състояние сме да извадим много повече експонати от фонда на Военноисторическите музеи, но все още не разполагаме със съвременните, европейски витрини, които подобават на ценните материали, с които разполагаме, обясни директорът. Затова ще се търси възможност по европейски проекти да бъдат осигурени нужните витрини.

При представянето на експозицията доц. Милко Аспарухов подчерта, че Военноисторическите музеи в Плевен имат стратегия в колекционната си политика и се работи целенасочено в обновяване и попълване на музейната колекция. В момента фондът разполага с над 140 000 музейни единици.

ВИМ

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...