Акценти
Начало / Образование / Изложба с оръжия и униформи подредиха в НУ”Христо Ботев” за 10 декември

Изложба с оръжия и униформи подредиха в НУ”Христо Ботев” за 10 декември

<

Изложба с оръжия и униформи беше открита в зала „Европа” на Начално училище „Христо Ботев” по повод 10 декември и 136-та годишнина от освобождението на Плевен, информираха от школото. Музейната експозицията е подредена днес от Димитър Руски, историк по образование и колекционер.  Той е представил автентична казашка униформа, зимен шинел на офицер от Седми Преславски пехотен полк и др.

Музейните експонати бяха много интересни за малките възпитаници. Те имаха възможност да ги приближат, да ги пипнат, да почувстват тяхната дълга история и да усетят духа на отминалото време. Децата се запознаха отблизо с автентични национални носии, оръдия на труда, оръжия и предмети, използвани през войните – ками, саби, ятагани, манерки, броеници, паласки, силях и др.

<

Учениците от трети „г” клас разказаха пред свои съученици за  историческите събития при Плевен в хода на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Представянето беше съпроводено с мултимедийна презентация, изработена от третокласниците, разказаха от училището.

Празникът завършва с песента „Здравей, свободен Плевен”.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...