Акценти
Начало / Икономика / Цените на основните хранителни продукти в Плевенско се запазват

Цените на основните хранителни продукти в Плевенско се запазват

Цените на брашното, яйцата, олиото, пилешкото месо и захарта в Плевенска област запазват стойностите си от предходната седмица. Това става ясно от последните изнесени данни за цените на продуктите в анализ на Министерство на земеделието и храните.

Брашно тип 500 се продава по цени на едро за Плевенска област от 0,90 лв. за килограм. Цените на дребно в големите търговски вериги и в другите по-малки търговски обекти са средно 1,15 лв. като не се отчита изменение и запазват размера си от предходния период. Сравнено по области, стойностите се движат в интервала от 0,74 лв./кг във Враца до 1,14 лв./кг в София.

Интересното при яйцата в Плевенско е, че цените на стандартния размер М в големите търговски вериги са по-високи дори и от цената на по-големите яйца размер L в малките магазини – 0,28 лв. срещу 0,25 лв. Като се има предвид, че цената на едно яйце на едро е 0,15 лв., то излиза, че печалбата на големите търговски вериги само от една бройка е 0,13 лв.

С 2 стотинки се повишава цената на литър рафинирано слънчогледово олио и на едро достига до 2,45 лв. В търговските вериги продуктът може да се намери средно за 3,15 лв. за литър, а в другите търговски обекти – за 3,28 лв. За поредна седмица данните от Министерство на земеделието отчитат най-голямата разлика между цените на едро и на дребно на олио именно в област Плевен.

По отношение на цените на пилешкото месо, се прави разделение между замразеното и прясно охладеното. Цената на едро за килограм от първото е 3,83 лв., а за второто – 5,15 лв. И ако тук все още разликата е доста голяма, то в малките магазини в Плевенско цените вече достигат почти изравнени стойности – 5,65 лв. за килограм замразено пилешко месо и 5,93 лв. за охладено. По този показател областта отново води в класацията с най-голяма разлика между цените на едро и тези в малките търговски обекти.

Не по-различна е ситуацията при бялата кристална захар – при цени на едро средно 1,79 лв. за килограм, в кварталните магазинчета продуктът достига до 2,35 лв. Което прави разлика от 56 стотинки на килограм захар.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...