Акценти
Начало / Култура / Цветни фотографии разкриват чудния свят на „Ар Нуво” в галерия „Бешков”

Цветни фотографии разкриват чудния свят на „Ар Нуво” в галерия „Бешков”

„Чудният свят на стила „Ар Нуво“ – детайли от архитектурата на дунавските страни“ е мотото на фотоизложбата, която ще бъде открита на 5 юни от 17 ч. в Художествена галерия „Илия Бешков”.

Експозицията включва 120 цветни фотографии, които документират развитието на стила в дунавските страни – от Баден-Вюртенберг до Молдова. В тях могат да се намерят примери както от белгийско-френските направления на Ар Нуво, така и от шарено игривите английски и италиански варианти – със съвсем собствен унгарски отпечатък, или с внасянето на мотиви от славянската етнография, със трогия виенски сецесион, както и исторически националните архитектурни цитати в Румъния, разкри в аванс Антония Караиванова, главен уредник в галерия „Бешков”.

Фотосите са дело на световно известният австрийски фотограф, автор и куратор на изложби  професор Петер Шуберт.

За  нашата галерия е особена чест, че изложбата ще бъде представена за първи път в България в нашия град в периода от 5 до 25 юни, след което единствено в галерия „Средец“ при Министерство на културата – София, подчерта Караиванова.

За откриването в Плевен специален гост ще бъде Волфганг Кучера – заместник-ръководител на Мисията на РАвстрия в България

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...