Акценти
Начало / Култура / Плевенчани ще тропат хора на национален фолклорен събор

Плевенчани ще тропат хора на национален фолклорен събор

Повече от месец тече подготовката на 25-те танцьори от плевенския клуб за народни танци „Комудара” с ръководител Димитър Димитров, които ще се включат във Втория Национален фолклорен събор „Лудогорие”. Танцьорите този път ще очароват публиката с изпълненията на две хора – „Лесата” и „Пазарджишка копаница”, на провеждащия се от 7 до 9 юни в местността Пчелина в Разград събор.

„Инициативата дава възможност за изява на представители на непрофесионални танцови и певчески състави за автентичен и обработен фолклор и на индивидуални изпълнители от всички етнически групи и всички възрастови групи. Затова с радост приехме поканата да станем част от тази инициатива”, сподели Димитър Димитров, ръководител на фолклорен клуб „Комудара”.

Откриването на Втория национален фолклорен събор „Лудогорие” ще се състои на 8 юни от 11.00 часа. След това е предвидена фолклорна програма на открита сцена. Плевенчани ще се изявят малко по-късно същия ден от 17.00 до 19.00 часа, когато заедно с други аматьорски състави, ще покажат талант и умения. Вечерта ще свири оркестър „Пловдив”, ще бъде пресъздаден ритуал тракийска сватба в изпълнение на ансамбъл „Перуника” от Ямбол, както и кукерски танц в изпълнение на Сдружение кукерски клуб „Златното руно” с.Челопеч. Очаква се интерес да предизвика и нестинарския танц на Веска Ахмакова от Ямбол. Програмата във втория ден ще е сходна с тази в първия.

Освен да се насладят на музика и танци от цяла България, посетителите ще могат да съпреживеят и по-екстремни атракции като да стрелят с лък или пък да опитат конна езда. Не е пропусната и кулинарната част, в която са включени приготвянето на агнета на чеверме, боб по хайдушки и гюзлеми. Най-малките ще покажат таланта си като участват в конкурса „Моят роден край и художествените занаяти”.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...