Акценти
Начало / Избори / Местни избори 2019 / Христо Таслаков: С гражданска подписка ще искаме парк „Кайлъка” да бъде върнат на Плевен

Христо Таслаков: С гражданска подписка ще искаме парк „Кайлъка” да бъде върнат на Плевен

Христо Таслаков е втори в кандидатската листа за общински съветници на Местна коалиция „Демократична България – Обединение” (СДС, БЗНС). Още в началото на предизборната кампания Христо Таслаков заяви, че един от основните приоритети на съветниците, избрани от листата на Местната коалиция, ще е свързан с парк „Кайлъка”.

Г-н Таслаков, какво ще предложи МК „Демократична България – Обединение” за решаване на един от големите проблеми на Плевен – състоянието на парк „Кайлъка”?

През годините назад Община, Общински съвет, Областна администрация са вземали отношение по проблема.  За съжаление усилията им, които признаваме, не дадоха резултат. Затова ние, от Местна коалиция „Демократична България – Обединение”  предлагаме друг път – да съберем гражданското общество и да направим подписка. Искам да видя, кой ще е този премиер, който ще откаже на искане, под което стоят 40 000 подписа.

Какво е вашето искане?

Искане, което е напълно нормално – да върнем парка на града. Ненормално е един от най-големите паркове в страната, с такова минало и създаден сред такава прекрасна природа, да бъде ничий. Защото реално е така, след като през 1997 г., неясно по какви причини, Кайлъка е обявен за публична държавна собственост. И то при положение, че държавата има само 65% от  собствеността, останалите 35% са частна и общинска собственост. По този начин се спира всякаква възможност за развитие и дори за най-елементарна поддръжка на парка.Защото, освен обявяването за публична държавна собственост, не се прави нищо повече за парка, не се отпускат средства за поддръжката му. През всичките тези години местната управа се движи по ръба, за да поддържа Кайлъка – Общината е глобявана, че отделя средства за почистване на държавна собственост, Областна администрация – че чисти чужда собственост. А парка не е чужда собственост, той е на плевенчани. На практика се намираме в една шизофренна ситуация.

Какво предлагате вие, за да се излезе от нея?

Нашето искане е да бъде сменена собствеността на парка от публична държавна в публична общинска. Като важна част от решението трябва да бъде осигуряване от страна на държавата на нужните средства, за да бъде поддържан парка. Кайлъка не е чужд, той е български парк, намира се в седмия по големина град в страната и е нормално държавата да се грижи за него, както го прави за всички големи паркове в страната.

Но тя досега не го прави, какво ще я принуди да промени отношението си?

40 000 разярени български граждани, сложили подписа си под искането за промяна на собствеността и с настояване държавата да осигури нужните средства за поддръжка на Кайлъка. Това е начинът – чрез граждански натиск и протест, след като 20 години натиск от Община и Областна администрация резултатът е нулев. Затова ще опитаме с граждански натиск. Сигурен съм, че ще стане. Още повече, че Илиян  Йончев – един от сегашните кандидати за кмет на Плевен,  призова всички политически сили да се обединят за спасяването на Кайлъка. Ние не търсим политически дивидент, но сме съгласни, че когато гражданите и политиците на един град застанат заедно, резултатът е сигурен.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...