Акценти
Начало / Култура / Христо Домусчиев – Бебо обнови сборника на дядо си „Сенки от стария Плевен”

Христо Домусчиев – Бебо обнови сборника на дядо си „Сенки от стария Плевен”

bebo_

Христо Домусчиев – Бебо реализира своя стара мечта и обнови книгата на дядо си „Сенки от стария Плевен”. Представянето й ще се състои на 20 ноември, сряда, от 17 часа в читалище „Съгласие”.

„Светът винаги е имал своите личности, своите зевзеци, своите неудачници или щастливци. Това е градът, в който живеем. Дядо, мисля, че твоите разкази са някакъв мост, по който трябва да минат днес поколенията, за да намерят в лабиринта на времето и събитията своето място в живота на град Плевен. Вярвам!”, пише в предговора на изданието известният плевенски актьор Христо Домусчиев. Неговата изповед, преодоляла времето и пространството, продължава: „Ти, Дядо, ме научи да виждам и усещам дори невидимите неща. Ти ме научи на търпение. Ти ме научи да виждам любовта, смирението, благодарността… Безбройни са твоите уроци и в тези кратки спомени за теб едва ли ще мога да разкажа всичко. Но те са запечатани в чип в главата ми и ще бъдат там до моята смърт. Дано имам време… Благодаря ти!”.

Сборникът „Сенки от стария Плевен” е напомняне за един позабравен български писател. Негов особен, личен поглед към едно отдавна отминало време на град Плевен, с неговите хора, традиции, устройство, пишат издателите от „Леге Артис” за книгата. А тя включва познатия сборник с документално-художествени разкази „Сенки от стария Плевен”, разтърсващата повест „Самичка”, няколко текста от сборника „Очерки и разкази”, избрани стихове в проза от двутомника „Есенни листа” и писма до автора от известни български интелектуалци, като проф. Иван Шишманов, проф. Александър Балабанов, д-р Кръстьо Кръстев, Трифон Кунев, Юрдан Трифонов, Илия Блъсков, Добри Немиров и др.

Предговорът към читателя е заместен от искрената изповед на внука Христо Домусчиев за уроците на неговия дядо.

В края на изданието има речник забравени, красиви или уникални български думи и изрази, някои от които най-вероятно са хрумки на самия автор, смятат от издателството.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...