Акценти
Начало / Общество / Област Плевен не е готова за зимното поддържане на републиканската мрежа

Област Плевен не е готова за зимното поддържане на републиканската мрежа

зимно почистване

Област Плевен не е готова за зимното поддържане на републиканската мрежа, което се въвежда от утре със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Стефан Чайков. Това информират от пресцентъра на Агенцията.

Все още не са осигурени в нужната степен техника и суровини в област Плевен. Подобно е положението и в областите Хасково, Благоевград и Перник. От пътноподдържащите фирми е изискано в кратък срок да предприемат мерки за отстраняване на пропуските и да осигурят необходимите материали.

Около 16 хиляди тона пясък и 8 хиляди тона сол трябва да осигурят снегопочистващите фирми в Плевенско за предстоящия зимен сезон, които трябва да бъдат разпределени в 16 опорни пункта, информира на пресконференция наскоро инж. Ивайло Денчев, директор на Областното пътно управление в града (ОПУ). Чистенето на първокласната, второкласната и третокласната мрежа в областта е ангажимент на консорциума „Пътно поддържане Плевен 2200”, в който се включват 3 фирми. Общата площ за почистване е 800 км. Четвъртокласната мрежа е отговорност на общините. 129 комбинирани тежки машини ще се грижат за безпроблемното преминаване по пътищата.

От утре освен 27-те областни пътни управлeния и пътноподдържащите фирми ще работят на 24-часов режим. Режимът вече е въведен по рисковите места – високопланински пътища и проходи като Петрохан, Шипка, Предела, участъци от пътища в област Смолян и др., съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. По отношение на качеството на работата и спазването на договорите от пътноподдържащите фирми, министър Терзиева е категорична, че няма да се допускат компромиси и ще се налагат санкции.

През последните месеци ръководството на АПИ е предприело редица стъпки за подобряване на координацията, организацията и качеството на работа през зимните месеци. Целта е разширяване на сътрудничеството между всички отговорни институции – областни пътни управления, пътноподдържащи фирми, „Пътна полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, ИА „Автомобилна администрация“ и т. н. Всичките 27 областни пътни управления разполагат с подробни оперативни планове, които са съгласувани от отделните институции. Те включват временна организация на движението със съответните обходни маршрути при усложнена зимна обстановка и обилни снегонавявания.

Снегопочистващата техника е оборудвана с GPS, но успоредно с това ще се осъществява и снимков контрол, за да се проследява качеството на изпълнените дейности.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

От Агенция „Пътна инфраструктура” призовават шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...