Акценти
Начало / Здравеопазване / Храненето на малчуганите в детските заведения – на добро ниво

Храненето на малчуганите в детските заведения – на добро ниво

Детското хранене в област Плевен е на добро ниво, разнообразно е и се осигуряват качествени продукти за приготвяне на храната. Това са изводите на специалистите от Регионалната здравна инспекция в Плевен, направени след извършени проверки по темата.

Преди година влезе в сила Наредба № 5 на Министерство на здравеопазването за здравословното хранене на децата от 3 до 7 години в детски заведения. В началото е имало и тримесечен период, в който директори и медицинският персонал в детските градини са обучени във връзка с наредбата. В 11-те общини на област Плевен функционират 106 детски заведения с кухненски блокове, които подлежат на контрол.

От края на миналата година до момента Регионалната здравна инспекция е извършила 177 проверки, като са съставени 6 акта, покрити с наказателни постановления. Издадени са и 28 предписания за извършване на корективни действия.

Най-често срещаните проблеми са неучастието на медицинските специалисти в изготвянето на седмичните менюта – съставят се само от готвачи и домакин, включването в менютата на забранени за консумация от малчуганите храни и липсата на плодове в 10.00 часа за подкрепителна закуска.

От здравната инспекция продължават образователната кампания за повишаване компетентността на медицинските специалисти чрез провеждане на серия от обучителни семинари.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...