Акценти
Начало / Любопитно / Хлябът на Бъдни вечер се приготвя с квас, а не с мая

Хлябът на Бъдни вечер се приготвя с квас, а не с мая

Pogacha2

В хляба, който се меси за Бъдни вечер, не се слагат мая и яйца, защото традицията е на масата за тази празнична вечеря да се слагат само постни ястия. Как се приготвя този квас, попитахме Наумка Найденова, преподавателка по хлебопроизводство и сладкарство в Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен. Оказва се, че не е сложно, трябва само малко повече време. Домашният квас се приготвя от брашно и вода, престоява известно време и изпълнява ролята на мая, а хлябът, приготвен с него, е изключително вкусен, обясни Найденова. Обикновено квасът се забърква на Игнажден, за да е готов за Бъдни вечер. Майсторлъкът е в гъстотата и захранването му.

Този стар български обичай за правене на хляб се учи в ЗИП „Национални традиции в хлебопроизводството” в Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване. Учениците изучават още традиционните начини за приготвяне  на хляб в различните райони на страната, включително и приготвянето на обредни хлябове, какъвто е този на Бъдни вечер.

А с какво се отличава хлябът в нашия край, според Наумка Найденова с това, че се приготвя от бяло брашно. Обяснението е просто –  близостта на Златна Добруджа.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...