Акценти
Начало / Икономика / Разкопават поетапно Червен бряг – сменят канализацията по проект

Разкопават поетапно Червен бряг – сменят канализацията по проект

brqg

Поетапното разкопаване на улиците на Червен бряг продължава по график, информират от пресцентъра на Общината. Дейностите са по проекта „Подобряване и изграждане на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в град Червен бряг”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз и от Държавния бюджет на Република България. Изкопните работи са за подмяна на ВиК  и канализационни тръби. Това е най-мащабната инвестиция във ВиК инфраструктурата на града, в която ще бъдат вложени повече от 24 млн. лв. На 23 януари ще започнат изкопните работи по ул. „Яне Сандански” – от ул. „Тодор Каблешков” до ул. „Търговска”, и ще продължат до 13 февруари.

На 10 февруари започва работата по ул. „Християнска” до Гробищен парк, като работите ще продължат до 9 април. Във връзка с изпълнението на дейностите по проекта ще бъде спряно движението на моторни превозни средства в съответните участъци за горепосочените периоди от време, информират още от Общината. Последните дейности по проекта ще приключат на 26 септември 2014 година.

ВиК мрежата в Червен бряг е амортизирана, а честите аварии са предпоставка за големи загуби на вода, обяви по време на встъпителната пресконференция ръководителят на проекта. В момента количеството на неотчетената вода е 66.31% от общото количество подадена вода. Водоснабдителната система на града работи без пречиствателна станция, като се извършва само хлориране на питейната вода. След реализацията на този проект се очаква да се подобри чувствително водният цикъл на града, включващ снабдяване с питейна вода и отвеждане и пречистване на отпадната вода. 100% от населението ще бъде присъединено към водоснабдителната мрежа, а същевременно с това ще се намали броят на авариите с минимум 30%. С въвеждането в експлоатация на пречиствателната станция, която се очаква да бъде построена до края на следващата година, ще бъдат открити нови 5 работни места. Очаква се много местни хора да бъдат наети от фирмите-изпълнители на инфраструктурата по Проекта.

По направените предварителни разчети цената на водата ще бъде около 70 ст за кубик. Кметът Павлин Фильовски припомни,  че след 2015 година там, където няма подобни проекти, таксата ще се увеличи многократно.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...