Акценти
Начало / Култура / Хараламби Гарибов – ентусиастът, който превърна Плевен в родно място на фолклорните ансамбли

Хараламби Гарибов – ентусиастът, който превърна Плевен в родно място на фолклорните ансамбли

Хараламби ГарибовРегионалният исторически музей в Плевен подготвя документален филм за хореографа-постановчик Хараламби Гарибов, който през 1918 г. основава в Плевен първият фолклорен ансамбъл в България , наречен Български национален балет. С този филм Регионалният музей и Община Плевен ще се включат в Европейските дни на наследството, които ще се проведат от 26 до 28 септември.

Документалният филм „Пазителят” с подзаглавие „Хараламби Гарибов – основоположник на фолклорните  ансамбли” ще разкаже за значителния принос на нашия съгражданин за издирването и съхраняването на българското песенно и танцово наследство, научихме от Нели Дакова от Регионалния исторически музей, която е събрала и подготвила материалите за филма. Хараламби Гарибов е пазителят, който пръв проумява, че трябва да бъде издирвано, съхранявано, разработвано и популяризирано българското песенно и танцово изкуство, изтъкна  Дакова.

Хараламби Гарибов е роден през 1900 г. и още като ученик  в Мъжката гимназия в Плевен проявява интерес към танцовото изкуство. Едва 18-годишен той създава ансамбъла в Плевен, като  събира около себе си представители на местната интелигенция, които също изповядват идеята, че високата художествена стойност на българското народно изкуство трябва да бъде показвана.

„Гарибов предприема многократни обиколки в различните райони на страната и подробно изучава характерните за тях обичаи, песни и танци . Само в село Гиген  престоява два месеца. В един от спомените си Гарибов пише: „Колко много неща видях, колко много научих. Красота! Какъв тласък за творчеството се получава от  това единствено висше училище за българска хореография – селото”. Неговата мечта е чрез магията на танца да покаже пред  света какво притежава българският народ”, разказа Дакова.

По инициатива на Гарибов към училищата се  създават танцови трупи и в тях учи децата да пресъздават народните обичаи чрез танца, а през 1924 г. организира първото лазаруване на градски деца и това се превръща в традиция.

До 1931 г. Гарибов работи в Плевен, след което заминава в София и там създава нова трупа , която също нарича Български национален балет. „Ансамбълът получава сериозно обществено признание и славата му  прехвърля границите на страната и получава покани за участие в Солун, Марибор, Атина, Букурещ, като някои от турнената продължават с месеци. На славянския  фестивал в Любляна през 1936 г. ансамбълът получава Първа награда и Лавров венец”, продължава с разказа си Нели Дакова..

плакатОсновен танцьор в трупата е разбира се Гарибов, към когото българската критика е много ласкава, наричайки го българския  Вацлав Нижински .

За съжаление около живота на Хараламби Гарибов има още много за изследване, вметва Нели Дакова.

А документалният филм ще изтрие малко от забравата, която е покрила името на този достоен плевенчанин, който има една голяма мечта – да съхрани българския фолклор и да го покаже пред света в цялата му красота.

Филмът ще бъде прожектиран на 26 септември от 17.30 часа в зала „Катя Попова”, след което концерт ще изнесе Северняшкият ансамбъл.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Елена Мачковска

    Мисля, че идеята на Регионалния исторически музей е прекрасна! Но когато историк поднася съответната информация, трябва да уважава труда на колегите си, работили преди него в музея и проучвали този въпрос. Или накратко, по въпроса за Харалампи Гарибов и неговата дейност като основоположник на фолклорните ансамбли е работила и публикувала изследването си г-жа Маргарита Дешкова, бивш музеен работник и завеждащ отдел в РИМ – гр. Плевен.