Акценти
Начало / Култура / ФТК „Българско хоро” показа на шопите как се играе шопско хоро

ФТК „Българско хоро” показа на шопите как се играе шопско хоро

Българско хоро

Явно от вас трябва да се учим как да играем шопски хора – с тези думи се обърнали софиянци към ръководителя на Фолклорен танцов клуб „Българско хоро” – Минко Мустаков, когато му връчили приза за най-добро изпълнение на хоро от шопската фолклорна област. С него  плевенският клуб е отличен на първото издание на фолклорното надиграване „Я тропнете, да тропнем“, провело се на 1 март в Правец .

От Правец плевенчани се връщат и с грамота за отлично представяне.

награда

В надиграването участват 44 самодейни колективи от цялата страна, като между тях са едни от най- добрите и най-личните сред тях са софийските клубове, които по правило вдигат много високо летвата. Затова и отличието на плевенския клуб за изпълнение на шопско хоро добива още по-висока стойност. А Минко Мустаков добави още, че нивото на клубовете вече е много изравнено и става все по-трудно да се отличиш.

Българско хоро

Клуб „Българско хоро” участва във фестивала с 27 танцьори, като изпълняват задължителното по регламент шопско хоро и едно по избор. Двамата ръководители – Олга и Минко Мустакови, избират да се представят в задължителната програма с хорото „На мегдана”, което се състои от три части, а в свободната програма – с Варимезово хоро от Странджанския край.

След изпълнението ни, журито стана на крака и дълго ни аплодира, с нескрито вълнение сподели Мустаков и цитира един от членовете на авторитетното жури, който синтезирал общото мнение, че винаги е удоволствие да се гледа танца на танцьорите от „Българско хоро”.

Плевенският клуб обаче няма много време за радост около поредната спечелена награда, тъй като вече започват подготовката за следващото фестивално участие. То е съвсем скоро – на 5 април, в София.  По думите на Минко Мустаков, фестивалът „Хоро се вие, извива” е един от най-престижните и клубът, който спечели първото място се превръща в мярка за останалите. А семейство Мустакови и танцьорите от клуба са се насочили именно към първото място, след като мината година се върнаха от същия фестивал с приз за най-стилен клуб.

Въпреки че пази в тайна с какво точно ще се представят на фестивала в София, Мустаков все пак разкри, че ще представят автентично северняшко хоро, което никога досега не е представяно. Второто хоро в програмата им ще е от шопския край.

А след това плевенчани ще имат време за малко почивка, преди голямата дата 12 юли, когато ще посрещат гости от цялата страна за рожденния ден на клуба. На 25 април „Българско хоро” заминава за участие в международен фестивал в курорта Дидим, Турция, където ще съчетаят изявите си със заслужен отдих.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Благодарим ви, че представихте града и се чува за Плевен