Акценти
Начало / Култура / С представяне на два алманаха откриха Дните на руската литература в Плевен

С представяне на два алманаха откриха Дните на руската литература в Плевен

среща

С вълнуваща среща в Регионална библиотека „Христо Смирненски” снощи бяха открити официално Дните на руската литература в Плевен. Творческата проява започна с представяне на изложба на книги с автори от Подмосковието. След което беше представено първото  издание на Международно творческо сдружение „Сцена на Духовността”  – алманах „Светопис” ,и изданието на литературно обединение „Радуга”  от град Воскресенск – алманах „Сребърен дъжд”.

книги

Преди представянето на двата алманаха  поетесата Валентина Атанасова направи вълнуващо обръщение към гостите от Воскресенск и двамата писатели от Румъния, които са се включили към  международната културна проява.Сред гостите бе и Мартин Николов – председател на Фондация за пиятелство с Русия и страните от ОНД. В приветствието си Атанасова припомни историята на творческото сътрудничество между авторите от Плевен и руския град. То датира от 2010 г., но неговите корени са от десетина години по-рано, припомни тя и подчерта, че голяма заслуга за установяване на тези прекрасни творчески взаимоотношения  между двете литературни сдружения има поетът и писателят Стефан Моллов, който е председател на „Сцена на духовността”.

среща

След това емоционално въведение, писателят Георги Стойков прочете затрогващо есе за писателя Михаил Шолохов.

Последва представянето на алманах „Светопис” от неговия главен редактор Валентина Атанасова. Специално тя се спря на включените в алманаха творби на незабравимия им приятел по перо – доц. д-р Филип Филипов, който има не малко чудесни поетични преводи от и на руски език. В знак на уважение присъстващите почетоха паметта му с минута мълчание. Атанасова отбеляза прекрасното сътрудничество с проф. Кирил Мескин, който е художник на изданието и фотоси на негови скулптури обогатяват естетическата стойност на алманаха. Той  е разделен на шест цикъла – „Сонети от сребърния век”, Воскресенски и плевенски автори – поезия и проза, Румънски автори, „Тиквешки цветове” и цикъл „Плевенчани не забравят”. В In memoriam   са представени стихове на Томе Андов.

среща

Най-новото издание на алманах „Сребърен дъжд” беше представен от Леонид  Дудин, председател на литературно обединение „Радуга”. Като преди това той не пропурсна да сподели вълненията на цялата руска група от тържествата по повод Трети март в Плевен, където са почувствали огромното признание и почит, което българите отдават на загиналите за свободата им руски войни.

Програмата на Дните на руската литература днес продължава със среща с кмета на Община Долна Митрополия – Поля Цоновска, както и с гостуване в НЧ „Неофит Рилски“ – Тръстеник.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...