Акценти
Начало / Образование / „Фортисимо” влиза в три плевенски училища

„Фортисимо” влиза в три плевенски училища

Елена

Проектът на фондация „Америка за България“ влиза в три плевенски училища. Любопитното представяне на класическата музика и класическите инструменти в часовете по музика ще се състои за трета поредна година. Ръководител на проекта е Хари Ешкенази, който избра за свой партньор в града ни Плевенската филхармония.

Учениците от четвъртите класове на СОУ“Иван Вазов“ и НУ“Хр. Ботев“ и от петите класове на прогимназия „Цветан Спасов“ ще се потопят във вълшебния свят на класическото изкуство.

Елена 1

Целта на проекта е да запознае по интересен начин децата с музикалните инструменти, които участват в симфоничния оркестър. За 9 учебни часа лектори ще представят и покажат общо 9 инструмента от всяка група – струнни лъкови, дървени духови, медни духови и ударни. Тази календарна година ще бъдат представени 4 интструмента, а следващата – 5. През настоящата седмица в училищата влиза царицата на инструментите – цигулката.

По традиция проектът ще приключи с впечатляващ концерт на Плевенската филхармония и солисти в зала, на който всички деца, участвали в обучението, ще бъдат гости. Събитието ще се състои през април, диригент вероятно ще е братът на Хари Ешкенази – Максим. В края на февруари 2014 г. ще стане ясно кои са солистите.

Елена 2

Миналата година събитието предизвика огромен интерес. За съжаление то не стана достояние на широката аудитория в Плевен, тъй като в проекта не е заложено това.

Максим„Фортисимо в клас“ стартира преди 3 години в едно плевенско училище. Следващата година учебните заведения станаха две, а тази вече са три. Дано авторите на идеята, която предизвиква адмирации сред учители по музика, родители, ценители на класиката и най-вече сред децата в цялата страна, продължава да живее, да се развива и надгражда, за да стига до все по-голям кръг от облагодетелствани.

На снимките: Ученици от НУ“Христо Ботев“ – Плевен, лектор Елена Николова.

Диригентът Максим Ешкенази.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...