Акценти
Начало / Здравеопазване / От следващата седмица в РЗИ в готовност за ваксинация против грип

От следващата седмица в РЗИ в готовност за ваксинация против грип

До края на тази седмица очакваме да приключим договарянето с фирмите за доставка на противогрипна ваксина и от ваксинацияследващата седмица ще сме в готовност да започнем ваксинирането на тези, които желаят. Това съобщи днес на пресконференция д-р Бонеслав Бонев от РЗИ – Плевен.

От инспекцията очакват договорената цена за противогрипните ваксина да не е по-различна от миналогодишните, което означава между 9 и 10 лева за ваксина. За поставянето в имунизационния кабинета на РЗИ цената е 2 лв. Д-р Бонев уточни, че се ползват само ваксини, закупени на място от кабинета, за да се избегнат проблеми от неправилно съхранявана.

Миналата година около 200 човека са се ваксинирали в кабинета на РЗИ. Той работи всеки ден от 9 до 16 часа с едночасова почивка от 12 до 13 часа.

Според специалистите сега е най-подходящият момент за поставяне на противогрипната ваксина, тъй като все още няма завишаване на острите респираторни инфекции. А ваксината е добре да се сложи, когато човек е здрав. От друга страна са нужни най-малко 14 дни, за да се изработи имунитет срещу грипните щамове.

Д-р Бонев информира, че заболеваемостта от остри респираторни заболявания в момента е в границите на обичайното за сезона, но вече се наблюдава известно увеличение на случаите. Общият брой на регистрираните заболявания през последния двуседмичен период е общо 31, като от тях 19 са капковите инфекции.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...