Акценти
Начало / Култура / Дигитализират културното наследство на Долна Митрополия

Дигитализират културното наследство на Долна Митрополия

проект - читалище "Зора"

По проект „Електронният свят на културата в община Долна Митрополия”, финансиран от „Глоб@лни библиотеки – България”, в община Долна Митрополия започна дигитализиране на местното културно наследство. В рамките на проекта се извършва широка събирателска дейност на снимков материал, предвижда се също изработка на фен страница във Facebook, изработка на лого на проекта, проект за дизайн на сайт. Това беше съобщено на пресконференция, организирана от водещата по проекта организация читалище „Зора – 1990” – село Победа.

Чрез дигитализиране на културно-историческото наследство ще се предотврати загубата на традиции, обичаи и паметници от местно и национално значение, ще се привлекат повече посетители на читалищните библиотеки и ще събуди интересът на по-широк кръг хора към населените места в община Долна Митрополия, казаха от читалище „Зора”. От екипа за управление на проекта бе изказана благодарност към всички читалищни деятели, които с доброволния си труд са допринесли за събиране на архивни документи и стари снимки от населените места, на доброволците, участвали във възстановките на традиционните обичаи на населените места от Община Долна Митрополия, на коалиционните партньори от библиотеките в Долна Митрополия и Тръстеник, както и към проектния партньор – Община Долна Митрополия, който освен финансов принос, оказва техническа и експертна помощ.

Изпълнението на проекта  се подкрепя от всички читалища на територията на Община Долна Митрополия, което от своя страна ще доведе до затвърждаване на партньорството между читалищата в общината.

Гости на презентацията бяха библиотекари и секретари от населените места на територията на община Долна Митрополия, както и представители на общинска администрация.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...