Акценти
Начало / Култура / Фолклорният фестивал „Пъстра шевица” събра самодейци от Северна България в Червен бряг

Фолклорният фестивал „Пъстра шевица” събра самодейци от Северна България в Червен бряг

Пъстра шевица Червен бряг

На 20 и 21 юни в Червен бряг се проведе Второто издание на Националния фолклорен фестивал „Пъстра шевица”, информират от Общината. Форумът се организира от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров 1908” със съдействието на Община Червен бряг.

Тази година участниците бяха двойно повече и от далеч по-голям географски обхват. В двата фестивални дни на сцената на местното читалище пяха, танцуваха, дефилираха с народни носии и пъстри шевици повече от 400 самодейци от 30 населени места от страната.

Изискването участниците да са любители по никакъв начин не снижи нивото на тяхното представяне. Това беше и категоричната оценка на журито, оценявало раздел „Обработен фолклор”, който беше с конкурсен характер.

В раздел „Автентичен фолклор” участниците представяха обичаи, песни, танци и носии от съответния регион, като най-запомнящо се беше присъствието на самодейците от НЧ „Надежда 1903” от с. Бойница, обл. Видин.

В журито на фестивала бяха включени утвърдени професионалисти от Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев” – Плевен, начело с неговия художествен ръководител доц. Георги Хинов, който на финала поздрави читалище „Н. Й. Вапцаров” за добрата организация и връчи на секретаря му Специалния приз на Община Червен бряг.

Пъстра шевица - Червен бряг

Със  Специалната награда на журито – плакет и диплом, беше удостоен Женският народен хор от град Мездра при НЧ „Просвета 1925”.

В раздел „Танцово изкуство” в различните възрастови групи златните медали спечелиха Детско-юношеският танцов състав „Балканджийче” от читалище „Развитие 1869” – Дряново, ТФ „Сухашко настроение” от читалище „Асен Затаров 1921” – с. Сухаче, и ТФ „Феникс” при читалището домакин на събитието. Това не беше единственото отличие за читалище „Вапцаров” от Червен бряг. С почетните призове от Фестивала се закичиха също 3-годишната Пресиана Гергова, получила Специалната награда за най-малък участник, първо място и златни медали за сладкогласните певици от Школата по народно пеене при читалището с ръководител Иван Цветков – Сияна Крумова, Станислав Радославов и сестрите Виолина Йорданова и Николинка Бисерова.

Пъстра шевица - Червен брят

Още много отличия, медали и грамоти се вплетоха в пъстрата шевица на носителите на родния фолклор, благодарение на които ще я има и занапред тази здрава нишка, свързваща ни с най-красивите носители на българщината.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...