Акценти
Начало / Общество / Световни майстори на маримбата се събират в Плевен

Световни майстори на маримбата се събират в Плевен

Августина Серафимова-Симеон Серафимов

От 2 до 7 юли Плевен отново ще е домакин на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти. В това трето издание на фестивала среща ще си дадат световно известни майстори на ударните инструменти. Те ще проведат майсторски класове и ще участват в концертната програма на фестивала.

Международният музикален форум тази година ще започне по нетрадиционен начин – с уъркшоп за любители. На 2 юли от 18.30 часа в парка на Регионалния исторически музей желаещите да се запознаят от близо с ударните инструменти ще имат възможност да се докоснат до тях, дори да посвирят. Специално за тях сме подготвили две пиеси, които ще могат да представят в концерта за официалното откриване на фестивала, разкри любопитни подробности Симеон Серафимов, преподавател по ударни инструменти в НУИ „Панайот Пипков”, което е основен организатор на форума.

Другата любопитна подробност е, че за първи път тази година фестивалът ще започне с концерт на открито. Той започва веднага след уъркшопа, от 19.30 часа, и по традиция в него ще прозвучат изпълнения на емблематичния за Музикалното училище перкусионен ансамбъл „Акцнет” и на ансамбъла за народни танци към училището. На сцената ще излязат още музикантите от перкусионен ансамбъл „Тайм” от НУИ „Любомир Пипков” – София.

В рамките на фестивала ще се проведат серия от майсторски класове, в които участие са заявили над 20 ученици и студенти от България, Франция, Турция и Тайван.Те ще се водят от Дейвид Фридман – композитор и изпълнител на вибрафон и маримба, Майкъл Бърид – композитор и изпълнител на маримба. Майсторски класове отново ще проведат възпитаниците на Музикалното училище Василена Серафимова и Свет Стоянов, които в момента покоряват световните сцени.Пианистът Тома Енко е очакван от учениците на Музикалното училище. Освен часове по пиано с ученици от класа на Антоанета Воденичарова, той ще проведе майсторски клас по джаз импровизации. Уроци ще има и Жан-Батист Льоклер, който е първи перкусионист на операта в Париж. Това е негово първо идване в България и майсторският му клас в Плевен ще е насочен към оркестровото свирене.

В рамките на фестивала са предвидени пет концерта. Те ще бъдат в зала „Божко Шойков” на Музикалното училище и ще са с начало в 19 часа.

„Много сме щастливи, че успяваме вече трета година да проведем този фестивал, защото от него имат нужда младите изпълнители от България”, подчерта Августина Серафимова. А благодарение финансовата подкрепа на фондация „Америка за България” ще бъдат закупени още нови инструменти за кабинетите за ударни инструменти в НУИ „Панайот Пипков”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...