Акценти
Начало / Култура / Флейтистката Женя Добрикова и 8-годишната Божидара разказаха за Музикалната занималня

Флейтистката Женя Добрикова и 8-годишната Божидара разказаха за Музикалната занималня

Женя Добрикова

Флейтистката Женя Добрикова и 8-годишната Божидара разказаха за безплатната Музикална занималня, която стартира в Арт центъра през септември. Присъстващите на забавната презентация родители научиха, че изкуството има водеща роля за хармоничното развитие на всяко дете. То стимулира онази част от мозъка, която дава възможност малкият човек да е краетивен във всяко едно направление. Музиката има позитивна роля и за говорното развитие на малките деца. Тя ги прави по-концентрирани и щастливи, информира още флейтистката от Плевенската филхармония.

Женя Добрикова и Божидара

Тя поясни, че малчуганите ще се учат да свирят на блокфлейта, която е много достъпна за тях. За целта ще бъдат закупени 10 инструмента, с които желаещите ще започнат работа от есента.

Женя Добрикова и Божидара

8-годишната Божидара, която от месец свири на блокфлейта при Мария Александрова от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен, изпълни две мелодии, за да представи звученето и възможностите на инструмента. Аудиторията я дари с аплодисменти, а 4-годишна слушателка, вдъхновена от изпълнението й, заяви желание да се учи да свири от есента.

С помощта на Божидара Женя Добрикова показа упражнения, които бъдещите малки музиканти ще изучават, за да разгряват пръстите си, да раздвижват тялото, да укрепват и релаксират мускулите си. Флейтистите ще слушат класическа музика, ще се учат да дишат правилно и ще опознаят нотите чрез игри.

Няма възрастови ограничения за тези, които искат да се обучават в занималнята. Необходимо е желаещите да се запишат през месец юли, информира Владимира Йорданова, уредник в Арт център Плевен.

Женя Добрикова

Женя Добрикова изпълни на флейта любимо свое произведение от Й. С. Бах и благодари на първата си преподавателка Мария Александрова, която присъства на музикалната презентация. „Нося чиста любов към децата и искам да им я дам“, призна младата и талантлива ръководителка на Музикалната занималня.

Женя Добрикова и Мария Александрова
Женя Добрикова и Мария Александрова

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...