Акценти
Начало / Култура / Финансов одит влиза в РИМ, обяви кметът проф. Стойков

Финансов одит влиза в РИМ, обяви кметът проф. Стойков

Община Плевен подготвя  обстоен финансов одит на Региналния исторически музей  за последните две години, след което обмисля да заведе дело на г-жа Григорова за  злоумишлени действия, довели до значителни финансови загуби в музея. Това обяви днес кметът проф. д-р Димитър Стойков на пресконференция, дадена по повод вчерашните изявления на освободената от длъжността директор на РИМ Стефка Григорова.

Реалните мотивите за уволнението на Стефка Григорова са финансови  нарушения и злоумишлени действия, водещи до финансови загуби за музея, стана ясно от изявлението на кмета. Той допълни, че „другото е административен ход, но в крайна сметка лошото управление произтича от липса на необходимата квалификация”, обяснявайки записаните мотиви в заповедта за уволнението й, а именно липса на квалификация за заеманата длъжност

Проф. Стойков обясни, че до решението за освобождаването  на Стефка Григорова се е стигнало след няколко сигнала, които са постъпили в Общината срещу нея през последните шест месеца. „Колко още да чакам, още шест месеца ли, за да се срине напълно музея. Да натрупа още хиляди лева загуби, ли? Досието й забременя от февруари месец насам!”, каза кметът.

Той запозна журналистите с декларацията, подписана от 18 служители на музея, внесена в Общината на 8 юни, в която Стефка Григорова е обвинена в системно нарушаване на законови разпоредби, безотговорно и непрофесионално отношение към материалната база на музея, оказване натиск и психически тормоз върху служителите на музея.

Кметът беше категоричен, че умишлено бившият директор на музея не е превел пари на „Топлофикация Плевен”, в резултат на което е спряно парното в музея през зимата. В резултат от спукани тръби и радиатори са нанесени щети за близо 30 000 лв. по предварителни разчети. „Тогава г-жа Григорова обяви публично, че Общината не й е превела средства и затова не е могла да си плати парното. Аз имам документи, които доказват, че до началото на месец февруари г-жа Григорова е получила над 60 000 лв. Разходите за заплати на музея в този период, при положение че всички заплати до декември са платени, са по-малко от 20 000 лв.  Къде са останалите 40 000 лв.?”, попита той.

Пред журналистите беше изнесена информация за източване на средства от музея, станало чрез фактуриране на охранителни решетки, които са дарени на музея и са заскладени, но се вадят и се фактурират към фирма, на която се заплащат За това има констативен протокол и е уведомена прокуратурата.

Другото сериозно нарушение, довело до освобождаването на Стефка Григорова е сключването еднолично на договор за проектиране на рампа за инвалиди в музея на стойност 40 180 лв. Без да съгласува това с кмета или финансовия контрол.

По думите му той не искал да уволни г-жа Григорова дисциплинарно и търсел полезен ход за решаване на проблема в музея. „Плевен достатъчно много се тресе от скандали в културата, най-малко аз съм търсил  медиите и публичност, защото исках да й запазя достойнството. Но тя пожела да контактуваме чрез медиите, затова и не съм разговарял лично с нея”, обясни той липсата си на лична среща със Стефка Григорова.

Днес в длъжност трябва да встъпи временно изпълняващият длъжността директор на музея, на която е назначена Нели Дакова, ръководител отдел „Нова история”.

На въпроса на журналисти има ли кандидат, който да отговори на изискването в новата длъжностна характеристика за владеене на четири чужди езика, кметът отговори, че лично той обмисля възможността Регионалният исторически музей да премине под управлението на доц. Милко Аспарухов, който, според него, е доказал се мениджър.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...