Акценти
Начало / Общество / Филм на СОУ „Христо Смирненски” се представя на фестивала за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин”

Филм на СОУ „Христо Смирненски” се представя на фестивала за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин”

 Арлекин

С “Един филм за Емил Христов” ще се представи на 3-я фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин” паралелката с профил „Медии и комуникации” от СОУ “Христо Смирненски” в Плевен. Фестивалът се провежда от днес до 1 юни във Варна, информират организаторите. От 19.00 часа в Пленарната зала на Общината с концерт ще бъде официално открит фестивалът. В събота от 9,30 часа ще бъдат представени радиопредавания, а от 12.00 часа – прожекции на номинирани филми и репортажи с представяне и събеседване с журито. От 16.00 ще се състои концерт на филхармания „Пионер“ при Националния дворец на децата. От 17.00 часа ще бъде представен workshop на тема „Музиката в киното“ с лектор Любомир Денев младши, диригент и композитор.

На първи юни от 12.00 часа ще има обиколка на града и заснемане на рекламен клип за Варна от участниците във фестивала, а от 17.00 часа ще се състои тържествено закриване на фестивала и връчване на наградите на победителите. Концертите ще бъдат излъчени от ТВ „Черно море“. Програмата на фестивала ще бъде излъчена на живо по интернет ТВ „Аз мога, aз знам“. По време на фестивалните дни ще се осъществи директен телемост с провеждащия се по същото време Детски кинофестивал в Грузия.

Участниците от България са над 100. Със свои медийни продукти ще се състезават деца и младежи от Варна, Русе, Велико Търново, Велинград, София, Перник, Разград, Шумен, Плевен, Смолян, Първомай и др. В концертната програма през трите феситвални дни ще участват вокална група „Щурче”, филхармония „Пионер” НДД – София, гости от Подгорица, Черна гора, и музикално училище от Белград, Сърбия, Янко Танев и Александра Тасева от училище „Малкият Принц”.

За „Симфоничната музика в киното” лектор ще бъде диригента и композитор Любомир Денев-младши. Официален гост на фестивала ще бъде Михаил Бояджиев, инженер-корабостроител, бивш научен сътрудник във Института по корабостроене. От 23 години живее в Ст. Питерсбърг, Флорида. Вицепрезидент на Първото народно читалище „Родина“ в този град.

Фестивалът „Арлекин” тази година ще предостави и възможността децата да научат как се пише музика за филм. Всяко обучение ражда нов продукт, още повече когато се провежда в неповторимата атмосфера на Градската художествена галерия в гр. Варна. Сред шедьоври на изобразителното изкуство младите хора ще учат как да творят музика за своите филми. Фестивалът „Арлекин” вече има и международно участие. Сред номинираните са два филма от Р. Турция, пет филма от Р. Грузия и два филма от Р. Сърбия, телевизионните и радио репортажи са от Ливан и Канада.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...